MENIU

Sărbătoare 9 septembrie. Mari sfinți sunt pomeniți în calendarul ortodox

Sărbătoare 9 septembrie. Mari sfinți sunt pomeniți astăzi în calendarul ortodox

 

Sărbătoare 9 septembrie. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfinții Ioachim și Ana.

Conform calendarului ortodox, la data de 9 septembrie, biserica îi cinstește pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, Sfântul Sfințit Cuvios Onufrie de la Vorona și pe Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău.

Sărbătoare 9 septembrie. Sfinții și Drepții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria, cea care a dat naștere lui Iisus Hristos.

Cei doi au fost căsătoriți timp de 50 de ani fără să aibă copii.

Erau oameni credincioși, liniștiți și înstăriți. O bună parte din averea lor o donau săracilor și Templului.

Sărbătoare 9 septembrie. De-a lungul vieții, Ioachim și Ana au fost batjocoriți și excluși de către oameni, deoarece nu au reușit să facă un copil. Soții au început să se roage la Dumnezeu, pentru a le da un prunc, chiar dacă erau la o vârstă înaintată.

Lipsa copiilor ii facea pe Ioachim si Ana sa fie priviti ca fiind blestemati, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi li s-a daruit o prunca: Fecioara Maria, scrie crestinortodox.ro.

Sărbătoare 9 septembrie. Într-o zi, Dumnezeu a trimis un înger în casa celor doi credincioși, care le-a transmis că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii”.

Sărbătoare 9 septembrie. Nașterea Fecioarei Maria. La scurt timp după vizita îngerului, Ana a rămas însărcinată. Zămislirea Fecioarei Maria este prăznuită de Biserică în 9 decembrie, iar Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie.

Atunci când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, Sfinții Ioachim și Ana au dus-o la templu, au închinat-o slujirii lui Dumnezeu, încredințând-o preotului Zaharia.

Sărbătoare 9 septembrie. Deși sperau să crească alături de ei, au hotărât să o lase la templu, împreună cu celelalte fecioare. Biserica prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie. 

Sărbătoare 9 septembrie. Până la moartea lor, Sfinții Ioachim și Ana o vizitau pe Fecioară la templu. Pe când fetița avea doar 10 ani, cei doi părinți au trecut la cele veșnice.

În vremea domniei împăratului Iustinian cel Mare (527-565), a fost ridicata o biserica închinata Sfintei Ana, la Constantinopol.

Se spune că împăratul bizantin Iustinian al II-lea (685-695; 705-711) a renovat vechea biserica a Sfintei Ana, după ce Sfânta Ana i-a apărut în vis soției sale însărcinate.

Sfintele Moaște și un veșmânt (acoperământ) ale Sfintei Ana au fost aduse în Constantinopol și așezate în biserică, spre închinare.