MENIU

Sărbătoare 28 martie: calendarul ortodox pomenește un mare și important sfânt. Ce trebuie să știe toți credincioșii

Sarbatoare 28 martie

În data de 28 martie este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși din țara noastră. Iată ce prevede calendarul ortodox.

Sărbătorile zilei:

Ortodoxe
Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, şi Ştefan, făcătorul de minuni

Greco-catolice
Sf. cuv. Ştefan Taumaturgul; Sf. cuv. Ilarion cel Nou

Romano-catolice
Fer. Renata, m.

Cea mai puternică rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor

Sfântul Cuvios Ilarion este pomenit în calendarul creştin ortodox la 28 martie. A trăit pe vremea lui Leon Isaurul (717-741) şi a fiului său Constantin Copronim (741-775), împăraţi iconoclaşti. Unele surse dau ca perioadă a vieţii Sfântului Ilarion timpul când la conducerea Imperiului se afla un alt împărat iconoclast Leon Armeanul (813-820).

A fost hirotonit preot şi ales egumen al Mănăstirii Pelechit, aflată aproape de Hellespont (în prezent - Strâmtoarea Dardanele). În timpul tulburărilor iconoclaste, călugării acestei mănăstiri au fost torturaţi, după ce li s-au incendiat chiliile, iar 42 dintre ei, între care şi Sfântul Cuvios Ilarion, au fost duşi şi închişi într-o baie veche la marginea Efesului.

Sfântul Ilarion a murit în acea temniţă, în timpul chinurilor de moarte la care au fost supuşi monahii închişi, mărturisind dreapta credinţă.

Astăzi este pomenit şi Sfântul Cuvios Ştefan, făcătorul de minuni, care a fost stareţ la Mănăstirea Triglia (lângă Constantinopol).

În timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820), Sfântul Cuvios Ştefan a fost chemat de împărat şi obligat să renunţe la dreapta credinţă şi la cinstirea sfintelor icoane. Sfântul Ştefan s-a împotrivit şi pentru aceasta a fost supus la chinuri şi apoi exilat. A trecut la cele veşnice în exil. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Mai multe articole despre:
Sarbatoare 28 martie sarbatoare calendar ortodox