MENIU

Sarabanda debranșărilor de la sistemul de termoficare de stat. Diana Șoșoacă: „E o minciună că plătești mai puțin la centrala de apartament”

Centrala de apartament, soluție salvatoare pentru tot mai mulți români. Foto arhivă

După ce în primăvară au fost probleme majore cu livrarea agentului termic, tot mai mulți bucureșteni aleg să renunțe la sistemul central de încălzire. Deja firmele care fac debranșări au programari până în 2022, pentru că nu mai fac față cererilor.

Între timp, guvernul a emis o ordonanță de urgență care a și fost adoptată, care permite debranșările celor restanți la plata gazelor sau a curentului electric. Peste 200.000 de români sunt în această situație, cu datorii cumulate de aproape 250 de milioane de lei. 

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune că centrala de apartament nu este practică nici ecoligic și nici financiar.

„Ideea de centrală de apartament e contrară tuturor politicilor, de la cea financiară la cea ecologică. Se scoate coșul de evacuare în dreptul bucătăriei, iar la etajul superior se dezvoltă igrasie. Sunt studii pe această temă. Nemții au trecut pe centrale mai mici și apartamernte, iar apoi au constatat, prin anul 2004, că cele mai practice sunt centralele zonale, de cartier. Suntem aici din cauză că nu s-au investit bani deloc în ultimii 25 de ani, motiv pentru care s-au acumulat sume mari pentru reparații la sistemul centralizat de termoficare. Guvernul actual lucrează în proporție de 90% pe OUG. Știau că se liberalizează piața din vară, dar nu au făcut nimic. Vor urma scumpirile din toamnă, iar cascada va curge. Corupția va crește, rezultatul este că ne învârtim în cerc.

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a declarat că cei cu centrală plătesc mai mult decât cei de la RADET, iar mulți fac frigul în casă iarna.

„Nu este ceva nou. Eu am centrală proprie din 2002, după ce am avut 2 ani de zile cu frig în casă. Dacă ai centrală de apartament, e o minciună că plătești mai puțin. Costurile sunt mai mari. Mulți români trăiesc în frig iarna, chiar dacă au centrală proprie. A existat o lege prin care s-a interzis debranșarea, iar acum oamenii au repornit renunțarea la RADET. Nicușor Dan promitea că dacă ajunge primar va reface tot sistemul de termoficare. Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor. E vina celor care i-au votat, pentru că nu au vrut fapte, ci doar vorbe. Avem o populație tot mai pauperă, care trăiește cu coșul minim și se debranșează, pentru că au tot mai multe datorii. Suntem canalizați să mergem către centrale, prețul gazului și al curențului va crește, iar îndatorarea a ajuns la 52% din PIB. Cine va avea de câștigat atunci când sistemul va intra în colaps? Suntem direcționați către firme care au de câștigat de pe urma centralelor. Aceste centrale se mai strică și ele, din 2 în 2 ani este obligatorie o revizie”, conchide senatoarea Șoșoacă.

Dumitru Chisăliță expert energie, susține că un sistem de termoficare este benefic în funcție de câți oameni deservește.

„Un sistem este benefic în funcție de numărul de clienți. Dacă acest număr scade, costurile cresc foarte mult, iar cei rămași sunt nevoiți să se debranșeze. Este o situație care s-a întâmplat în aproape 250 de localități până acum. Noi investiții înseamnă costutri mai mari, iar oamenii se vor îndrepta către alți combustibili, iar așa investim într-un sistem de termoficare mort. Sunt cel putin 10 orașe unde s-a investit în sistemul de termoficare, dar care a dus lipsă de clienți. Creșterea prețului are niște cauze. Lipa de rețele și distribuție. Au crescut foarte mult impoturile din Rusia, iar ei au avut o politică deșteaptă. Anul acesta Gazprom nu a vândut nimic în vară, atunci când se achiziționa la un preț mic. Trebuie să acționăm ca să prevenim un dezastru energetic în acastă iarnă”, spune specialistul.