MENIU

S-a lansat "Asociația Pentru Combaterea Dezinformării" pentru a te învăţa cum să nu fii informat, în mod intenţionat, greşit

Am lansat

Misiunea Asociației Pentru Combaterea Dezinformării constă în promovarea, susținerea și dezvoltarea calității și eficienței serviciilor publice, comunicarea informațiilor publice reale, combaterea eficientă a dezinformării, combaterea operațiunilor de influențare a protecției mediului, respectarea statului de drept în România, asigurarea protecției consumatorilor la nivelul comunităților, promovarea, susținerea și dezvoltarea domeniului urbanismului, amenajarea teritoriului, construcțiilor, protecției mediului, patrimoniului cultural construit și promovarea dreptului urbanismului în România, ca ramură de drept.

Echipa Asociației Pentru Combaterea Dezinformării şi-a propus să vină în sprijinul cetățenilor pentru a fi informați în mod corect de către instituțiile statului cu privire la problemele reale ale colectivităților, atât pe plan intern, cât și internațional, prin stimularea şi sprijinirea iniţiativelor şi acţiunilor acestora, prin oferirea consultanței și susţinerea demersurilor în vederea alinierii la standardele europene.

Prin actiunile întreprinse pentru protejarea intereselor cetățenilor, asociația urmărește și analizează măsurile dispuse de către autoritățile publice în exercitarea atribuțiilor ce le revin, inclusiv informațiile apărute în spațiul public care vizează, atât încălcarea interesului public, inducerea în eroare a cetățenilor prin prezentarea unor fapte nereale fără a fi probate în realitate, precum și semnalarea cazurilor de dezinformare a opiniei publice.

Asociația pentru Combaterea Dezinformării este formată din persoane care au activat în mediile academice, juridice, cât și în cadrul autorităților centrale și locale sau mediul privat. 

Cine suntem?

- Daniela Cefalan - Președinte peste 26 de ani de experiență în administrația locală, centrală, parlamentară și mediul privat. (nr. tel.: 0 721.247. 468)

- Petruța Ulmeanu - Vicepreședinte peste 35 de ani de experiență în magistratură, mediul academic și administrația publică locală și centrală.

- Secretar Iulian Ghinescu - Secretar peste 22 de ani de experiență în administrația locală,centrală și în sectorul privat

Împreună am pus pus bazele unei asociaţii de drept privat, persoană juridică fără scop patrimonial, non-guvernamentală și apolitică a cărei activitate se va derula în acord cu principiile care guvernează actul în temeiul careia a fost înființată. 

Combaterea dezinformării este pentru noi o provocare care necesită o abordare esențială pentru a proteja societatea românească de impactul negativ al dezinformării și pentru a consolida democrația prin acțiuni care:

  1. să îmbunătățească transparența în ceea ce privește originea informațiilor și modul în care acestea sunt produse, sponsorizate, diseminate și direcționate pentru a permite cetățenilor să evalueze conținutul pe care il accesează online și să dezvăluie posibilele încercări de manipulare a opiniei;
  2. să promoveze diversitatea informațiilor, pentru a permite cetățenilor să ia decizii în cunoștință de cauză bazate pe gandirea critică, prin sprijinirea jurnalismului de înaltă calitate, reechilibrarea relației dintre creatorii de informații și distribuitori;
  3. să încurajeze credibilitatea informațiilor, oferind o indicație a încrederii sale, în special cu ajutorul semnalizatorilor de încredere  și îmunătățind trasabilitatea informațiilor și autentificarea furnizorilor influenți de informații;
  4. să identifice soluții eficiente pe termen lung ce necesită sensibilizare, mai multă competență în structurile de presă de la nivelul autorităților publice, implicare largă a părților interesate și cooperarea autorităților publice, platformelor online, a celor de incredere, a reprezentanților autorităților publice și a grupurilor media.

Prin urmare, Asociația Pentru Combaterea Dezinformării îi invită pe toţi cei care doresc o societate mai informată și mai transparentă să se alăture demersurilor sale privind luarea unor măsuri împotriva dezinformării, pe baza unor reglementări în acest domeniu. Lipsa de comunicare a datelor și a informațiilor publice care guvernează viața socială și personală s-ar putea soluționa prin crearea unor secții specializate în cadrul instanțelor de judecată care să asigure în timp real o bună informare a cetățenilor.

Un om bine informat este un câștig pentru societate.

Pentru mai multe informații:

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
asociatia pentru combaterea dezinformarii