MENIU

Săptămână cererilor penale în Parlament. Aleşii trebuie să voteze trei solicitări trimise de DNA

Începe încă o săptămână a cererilor penale în Parlament. Aleşii trebuie să voteze nu mai puţin de trei solicitări trimise de Direcţia Naţională Anticorupţie - una de urmărire penală şi alte două pentru arestare. Cei vizaţi sunt fostul vicepremier, Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu, o senatoare liberală, Doina Tudor, pentru complicitate la luare de mită, şi un deputat al minorităţilor, Nicolae Păun, care este suspectat că ar fi deturnat milioane de euro din banii destinaţi romilor.

Deputatul minorităţilor, Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor este acuzat, printre altele, de deturnare de fonduri şi spălare de bani.

Nicolae Păun a evitat camerele de luat vederi în ultima perioadă. Nu le mai răspunde la telefon nici colegilor săi şi a lipsit inclusiv de la plenul în care deputaţii au fost de acord cu reţinerea sa pentru 24 de ore. Votul pe arestarea preventivă a fost amânat pentru miercuri, din cauză că aleşii s-au plictisit şi au plecat acasă.

Şi Senatul a primit de la DNA două cereri. Prima îl vizează pe Gabriel Oprea. Procurorii cer iar urmărirea penală, tot pentru abuz în serviciu. Ministrul de Interne a aprobat cumpărarea unei maşini de lux pe care a folosit-o exclusiv.

La începutul lunii, fostul vicepremier a fost pus sub urmărire penală în dosarul coloanelor oficiale. Ca și atunci, acum Gabriel Oprea a anunţat că este nevinovat, că va da curs solicitărilor DNA şi va contribui cu toate informaţiilor necesare.

Senatul trebuie să dea vot şi pe o cerere de arestare preventivă, în cazul unui senator PNL. Doina Tudor este acuzată că şi-ar fi ajutat fostul soţ, fost vicepreşedinte la ASF, să primească mită trei sute de mii de euro.

Conducerea senatului va trimite cererile DNA la Comisia Juridică. Juriştii vor da marţi recomandarea de vot, aşa că solicitările vor ajunge la plen cel mai probabil miercuri.