MENIU

După tensiunile de marți, vești bune: turiștii români ”evadează” din insula Samothraki

Sene violente, la Samothraki. Turist român, lovit de un ofițer grec

Spiritele s-au încins ieri în Samothraki, între un grup de români şi reprezentanţii gărzii de coastă elene. După conflict au venit însă și vești bune: evacuarea turiștilor de pe insulă a început miercuri. MAE a confirmat informația. 

Turiștii captivi în insula grecească Samothraki încep, miercuri, să plece spre continent după ce mai multe vase au devenit disponibile. 

Trei curse cu o ambarcațiune rezervate doar persoanelor, nu și mașinilor, vor fi efectuate miercuri între insulă și Alexandroupolis, a relatat pentru Realitatea TV un turist, Mihai Matei. În paralel, un feribot mult mai mare va începe să transporte mașinile strânse la coadă. Ar fi vorba despre mai multe sute de mașini, poate chiar o mie. 

MAE a confirmat, în jurul orei 14.00, reluarea transportului către continent.

”În urma demersurilor susținute ale Ambasadei României la Atena, autoritățile elene au confirmat că în cursul acestei dimineți au fost reluate cursele tur- retur de pasageri și autovehicule pe ruta insula Samothrakis – Alexandroupolis.

Ambasada României la Atena este în legătură cu cetățenii românii aflați pe insula Samothrakis și continuă demersurile pe lângă autoritățile locale pentru a asigura plecarea în siguranță a tuturor turiștilor de cetățenie română.

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut mai multe discuții cu ambasadorul României la Atena, Lucian Fătu. În jurul prânzului, a avut o convorbire și cu omologul elen, Nikos Dendias, acesta oferind asigurări că autoritățile elene gestionează situația, iar cetățenii români beneficiază de asistență pe insulă.

O echipă consulară mobilă din cadrul misiunii diplomatice de la Atena/ Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat în portul Alexandroupolis pentru a acorda asistență consulară, în funcție de necesități. 

Programul de funcționare al navelor de transport pasageri și autovehicule, așa cum a fost comunicat de autoritățile elene, este următorul:

-Nava ZEPHIROS, pentru pasageri cu plecare la orele 10:30, 15:30, 20:30

-Nava ANAX, pentru autoturisme cu plecare la orele 12:00, 21:00, a precizat MAE.

Veștile bune vin după tensiunile și conflictul de marți. 

Un turist care mersese să discute cu ofiţerii a fost lovit cu pumnul. Mai mult, aceştia au închis uşa clădirii şi nu l-au mai lăsat pe bărbat să iasă.

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, unul dintre turiștii care a fost prezent la fața locului a relatat povestea altercaţiei cu ofiţerii eleni.

"Aseară, când ne-am dus, eu și prietenul meu, să luăm informații despre orarul ferryboat-urilor care nu mai vin, a avut loc un incident, și anume: cnd am ieșit de la Căpitănie, în spatele meu s-a închis ușa, prietenul meu a fost bătut. Dialogul anterior nu  a fost injurios, calomnios, am pus întrebări pe care le punem de vreo 3-4 zile încoace și răspunsul este mereu că nu se știe, o să vină...", a spus bărbatul.

Reamintim că sute de români se numără printre cei 1.500 de turiști blocați pe insula Samothraki, din nordul Greciei, după ce feriboturile care asigurau transportul pe continent s-au stricat. Oamenii au rămas fără bani, fără mâncare și au dormit pe unde au apucat. Mulți dintre ei cu copii, au ajuns să doarmă pe jos sau în mașini în așteptarea ambarcațiunilor.

În cele din urmă, autoritățile locale s-au mobilizat și le-au oferit celor izolați variante pentru mâncare gratuită și adăpost pentru dormit.

Pe insulă a fost și un incendiu, însă focul a fost imediat stins.

Românii așteaptă un catamaran, o navă mult mai rapidă, care să transporte oamenii și mașinile pe continent.

La solicitarea Realitatea TV, ministerul de Externe de la Bucureşti a precizat că au fost recepționate mai multe solicitări de asistență consulară, care au fost deja soluționate. Iar reprezentanții ambasadei sunt în contact cu o parte dintre cetățenii români aflați pe insulă, cu autoritățile navale elene și autoritățile locale competente în domeniu.

Între timp, pe insula Thassos, alţi români sunt ameninţaţi de un incendiu de vegetaţie. Focul a izbucnit după miezul nopţii, iar la faţa locului au fost trimişi 25 de pompieri cu 12 vehicule şi cu un elicopter.

Mai multe articole despre:
Samothraki