MENIU

Salvamontiştii recomandă evitarea ascensiunilor - risc mare de avalanşe în munţi

Riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi este, la altitudini de peste 1.800 de metri, de patru pe o scară de la unu la cinci. Salvamontiştii recomandă evitarea ascensiunilor la altitudini mai mari de 1.500 de metri şi practicarea sporturilor de iarnă cât timp riscul este mare.    

Potrivit Centrului Meteorologic Regional "Transilvania Sud" Sibiu, stratul de zăpadă a crescut în zona înaltă cu până la 32 de centimetri şi a scăzut în zonele joase cu până la 6 centimetri, iar la ora 14 măsura 229 centimetri la Bâlea-Lac, 141 centimetri la Vârful Omu, 53 de centimetri la Sinaia, 26 de centimetri la Predeal şi 15 centimetri la Fundata.

Potrivit Mediafax, în Făgăraş s-a depus la suprafaţă un strat consistent de zăpadă umezită, de circa 30 de centimetri, care va acţiona ca o suprasarcină peste stratul preexistent, instabil în partea superioară.

”Pe pantele suficient de înclinate sunt posibile declanşări spontane de avalanşe sau curgeri de zăpadă, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori”, arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
avalanşe munţi risc salvamont