MENIU

Cine sunt cei trei turişti care au murit în Făgăraş. Două dintre victime, tată şi fiu

Munții Făgăraș

Salvamontiștii au coborât miercuri cu ajutorul elicopterelor în zona în care au fost reperate două cadavre despre care se presupune că ar aparține turiștilor dispăruți în Făgăraș. Între timp, a fost găsit şi al treilea bărbat decedat.

Salvamontiștii au fost duși cu elicopterul până în zona de creastă și acum încearcă să îi coboare pe cei trei de pe munte.

Toți trei turiștii erau din Iași. Este vorba despre un băiat de 18 ani, tatăl său de 62 de ani și un prieten al acestuia în vârstă de 64 de ani. Oamenii încercau să atingă Vârful Moldoveanu și erau alpiniști cu experiență. Din acest motiv, familia nu a fost îngrijorată inițial.

Cei trei obișnuiau să meargă des în expediții și cunoșteau bine traseele. Din primele date, se pare că cei trei au alunecat pe stânci.

Salvatorii montani au găsit, în urmă cu puţin timp, trupul celui de-al treilea turist din Iaşi care fusese dat dispărut în Munţii Făgăraş, după cum a confirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor.

Doi dintre turiştii care au murit în Munții Făgăraș sunt tată și fiu, de 62, respectiv 18 ani. Soția bărbatului, respectiv mama tânărului a scris pe pagina ei de Facebook, în cursul zilei de marţi că familiile doresc discreție asupra datelor.

"Eu, personal, nu voi da declarații pentru mass-media. Comunicarea este corectă cu autoritățile şi consider că acestea sunt singurele abilitate să informeze obiectiv. Mulțumim. Este poziția noastră oficială, transmisă și autorităților", a postat femeia, citată de MyTex.ro.

Toţi cei trei bărbaţi surprinşi de avalanşă în Făgăraş sunt din Iaşi.

În cursul zilei de luni, femeia a informat, tot pe Facebook: „De miercuri 4.04.2018, Octavian, soțul meu și T. sunt dați dispăruți în masivul Făgăraș. Ca să nu apară speculații de niciun fel, am optat să vă transmit informațiile oficiale de care dispun. Sunt mobilizate Poliția, Jandarmeria, ISU, CJ Brașov; Salvamont Victoria; Salvamont Sibiu; pilot.
Comunicarea este promptă cu autoritățile. De asemeni, cu familia prietenului nostru. Joi nu a fost aparat disponibil. Vineri și sâmbătă nu au fost condiții de zbor. Duminică elicopterul a survolat văile sudice. Nu au fost văzuți. Un indiciu: avalanșă pe Valea Viștea Mare.
Acum, un elicopter survolează văile nordice. Așteptăm raportul. Vă țin la curent. Informațiile valide sunt strict cele care vin din partea mea. NU vă asumați și NU transmiteți zvonuri, păreri. Am încredere în experiența și prudența adulților, precum și în mentalul și rezistența lui Octavian (18 ani). Gândul cel bun pentru voi toți".

Tot pe Facebook, A.S-A. a precizat că fiul ei, în conversația din 1 aprilie, orele 12.34, i-a comunicat (nu i s-a plâns) cu privire la faptul că sunt condiții meteo dure.

La această oră, salvatorii montani acţionează pentru a recupera trupurile celor trei turişti, doi bărbaţi de aproximativ 60 de ani şi fiul în vârstă de 18 ani al unuia dintre ei.

Trupurile celor trei turişti din Iaşi, dispăruţi de mai multe zile în Masivul Făgăraş, au fost găsite miercuri de salvamontişti, după ce iniţial fuseseră văzute din elicopterul care survola zona efectuând căutări doar două cadavre.

''Cel de-al treilea turist a fost observat la mică distanţă de primul localizat marţi, după ce elicopterul a survolat Masivul Făgăraş. Miercuri, când a început acţiunea de recuperare a celorlalţi doi, a fost văzut şi cel de-al treilea. Echipa de salvamontişti şi cea cu elicopterul care au început miercuri dimineaţa operaţiunea de recuperare fac tot posibilul ca cele trei persoane să fie aduse, miercuri, la baza muntelui", a declarat coordonatorul Salvamont Braşov.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat miercuri dimineaţa că nouă salvamontişti din echipele Victoria, Săcele, Zărneşti şi Sibiu vor interveni, miercuri, pentru recuperarea celor două cadavre care ar putea aparţine turiştilor dispăruţi în Munţii Făgăraş.

Cornoiu a spus că cele două cadavre sunt pe două văi, în zone diferite. 

Doi dintre turiştii dispăruţi în Făgăraş, găsiţi morţi 

"Vor intra două echipe de salvatori. Pe unul îl vor duce în sus, câteva sute de metri, cu nişte sisteme speciale, pe o platformă unde poate să coboare elicopterul, iar pe celălalt îl vor coborî câteva sute de metri, către o poiană. Salvatorii coboară din elicopter, se caţără, că nu e potecă până acolo. E un perete pe care cei doi sunt atârnaţi, unde sunt ei nu ajunge cablul de la elicopter care are 50 de metri. Cadavrele sunt pe două văi diferite, nu au murit din aceeaşi cauză şi în acelaşi timp. Există posibilitatea ca de unul dintre ei să fie legat al treilea, care nu se ştie unde e", a declarat Sabin Cornoiu.

Cei trei turişti din Iaşi au plecat în 30 martie pe munte, lăsând maşina în curtea Schitului ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din satul Breaza, judeţul Braşov. Autorităţile au fost alertate de stareţul Ambrozie Duţă, care a observat că cei doi bărbaţi de 60 de ani şi tânărul de 18 ani nu au mai revenit la maşină. Căutările au început cu elicopterul de Paşti, iar marţi au fost observate două cadavre.

Mai multe articole despre:
Făgăraş salvamont