MENIU

Salariul minim din România, ruşinos în UE. Hainele noi ale împăratului nu au păcălit pe nimeni

Salariul minim în UE

Salariul minim UE. Guvernul României s-a lăudat cu creşterea "spectaculoasă" a salariului minim la 1.900 lei din ianuarie 2018, de la 1.450 lei în 2017. Mişcarea s-a dovedit o păcăleală, în condiţiile în care transferul contribuţiilor la angajaţi a înghiţit aproape integral creşterea.

Salariul minim UE. România a rămas a doua ţară de la coada clasamentului UE, cu un salariu minim net de doar 243 euro, lângă Bulgaria, cu toate că pe harta salariului minim brut a urcat la 416 euro.

Salariul minim UE. KPMG în România a publicat o analiză cu privire la salariul minim aplicabil în statele membre ale Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE) și Elveției. Studiul se află la cea de-a treia ediție și ne arată evoluția salariului minim, dar și a costurilor fiscale aferente, în fiecare dintre statele analizate.

Salariul minim UE. Conform studiului pentru anul 2018, dintre cele 20 de state membre care au un salariu minim stabilit la nivel național, România are al treilea cel mai mic salariu brut pe economie (416 EUR), după Bulgaria (261 EUR) și Lituania (400 EUR).

Salariul minim UE. "În anul 2017, România avea al doilea cel mai mic salariu brut (323 EUR), după Bulgaria. Această schimbare de poziție se datorează însă creșterii artificiale a salariului minim brut, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale ale angajatorului în sarcina angajatului", arată consultanţii KPMG.

Salariul minim UE.  Iată dovada creşterii artificial, de imagine: din punct de vedere al sumelor nete, pentru 2018, România are al doilea cel mai mic salariu net (243 EUR), după vecina sa Bulgaria (202 EUR).

Salariul minim UE. "În mod surprinzător, țările care au un nivel scăzut al salariului minim (inclusiv România) au cote efective de impozitare mari (peste 40%) pe când țările cu un nivel ridicat al salariului minim (ca Luxemburg, Irlanda sau Marea Britanie) au cote efective de impozitare sub 30%", se spune în studiul KPMG. La calculul cotelor efective de impozitare se iau în considerare cotele de impozit, dar și cotele de contribuții, raportate la valoarea salariului brut.

Cele mai mari salarii minime brute pe economie în 2018 se înregistrează în Luxemburg (1.999 EUR), Irlanda (1.834 EUR) și Germania (1.818 EUR).

- După taxele din 2017, din salariul minim brut de 1.450 lei un angajat rămânea în mână cu 1.065 lei.
- După taxele din 2018, din salariul minim brut de 1.900 lei, un angajat rămâne în mână cu 1.162 lei. - Adică o creștere efectivă de 97 lei în portofel.

Între timp, cu deprecierea semnificativă a leului în raport cu euro, dar şi pe fondul exploziei inflaţiei în 2018, creşterea a fost stagnare sau chiar scădere în termeni reali sau în puterea de cumpărare!

 

Mai multe articole despre:
salariu minim KPMG salariu minim ue