MENIU

Salariile unor directori și administratori de companii de stat nu vor mai putea fi limitate

<p>Salarii mici</p>

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de Ordonanță, privind unele măsuri fiscale, care stabilește că salariile unor directori şi administratori de companii de stat nu vor mai putea fi limitate. Astfel, remunerațiile celor care au fost numiți manageri privați, înainte de intrarea în vigoarea a OUG 51/2013, privind limitarea veniturilor acestora, rămân la nivelul stabilit inițial, prin contractele de mandat. Practic, unii dintre manageri nu vor fi nevoiți să se supună acestor limitări, informează HotNews.ro.

"Remunerațiile membrilor consiliului de administrație, ai consiliului supraveghere, ale directorilor și ale membrilor directoratului, stabilite în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, anterior intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2013, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, rămân dobândite conform contractelor în vigoare, fără ca acestora să le fie incidente dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2013. Modificarea clauzelor contractuale se poate realiza doar prin acordul de vointa al ambelor părți", se arată în textul proiectului aprobat de Guvern.

Pentru aprobarea acestei prevederi, Guvernul a invocat principiul neretroactivității legii.

Pe de altă parte, OUG 51/2013 la care face referire Guvernul prevede limitarea salariilor directorilor, din companii de stat, la un nivel reprezentând de șase ori salariul mediu brut, în ramura respectivă. Componenta fixă lunară, a remunerației membrilor neexecutivi, ai CA, nu poate depăși media pe ultimele 12 luni, a câștigului salarial mediu brut lunar, din ramura în care își desfășoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS.

Când a fost aprobată OUG 51/2013, premierul Victor Ponta spunea că sunt necesare aceste limitări, deoarece salariile managerilor sunt exagerat de mari.

"Am văzut și eu companii de stat la care punem manageri privați. Nu știu de ce suntem miniștri și nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", spunea premierul Victor Ponta, în mai 2013.

Totodată, Ponta afirma, la acea vreme, că există salarii la stat de 8.000 -11.000 de euro, iar "cei mai amărâți au 6.000 euro".

Printre directorii numiți, până la intrarea în vigoare a OUG 51/2013, se află Laurențiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia și Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.

Mai multe pe HotNews.ro.