MENIU

Protest la Santierul Naval Mangalia. Salariații acuză “moartea clinică” a șantierului

Proteste la Santierul naval Mangalia

Mai bine de o treime dintre cei aproape 1.600 de salariați ai Șantierului Naval Mangalia protestează miercuri după-amiază, pe 20 iunie, în piață din centrul orașului, față de situația critică în care se află unitatea de producție.

Oamenii sunt supărați din cauza că încă nu știu ce le va aduce viitorul, în ciudă faptului că au trecut deja trei luni de la momentul în care Ministerul Economiei anunța că, în parteneriat cu Damen, va prelua șantierul naval și îl va readuce pe linia de plutire.

Statul român mai are la dispoziție doar 3 zile pentru a soluționa definitiv criza prin care trece santierul.

Într-un comunicat intitulat "SOS - Șantierul naval din Mangalia în "moarte clinică", reprezentanții sindicatului spun că situația șantierului naval din Mangalia (DMHI) rămâne una "incertă, ambiguă și lipsită de logică economică sau politică":

"Am plecat plini de speranță de la protestul din fața Ministerului Economiei din data de 22 martie a.c. fiind convinși că situația șantierului naval din Mangalia se va îmbunătăți pe fondul modificării structurii acționariatului companiei. Suntem la trei luni de la acel moment și deși ni s-a promis și comunicat că până la finalul lunii aprilie vom avea un contract de societate valabil și un nou partener de negociere pentru contractul colectiv de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Din nou, am fost mințiti, amăgiți și înșelați. Starea de ambiguitate de la nivelul companiei dăinuie de 6 luni de zile, perioadă în care mulți colegi de-ai noștri au optat pentru concediu fără plată, șomaj tehnic sau pur și simplu au plecat din cadrul companiei scârbiți de situația de la șantierul naval din Mangalia. Situația se degradează într-o manieră accelerată, iar prelungirea acestei stări de ambiguitate face ca discuțiile să fie fără sens și logică în lipsa asumării vreunei răspunderi din partea tuturor factorilor de decizie.

Lipsa de încredere în capacitatea, voința și putința reprezentanților  statului român din cadrul Ministerului Economiei de a rezolva situația șantierului naval din Mangalia ne determină să iesim în stradă.

Șantierul naval din Mangalia nu este numai despre salariații din Mangalia. Mai multe generații au lucrat sau speră să mai lucreze în cadrul acestuia, în timp ce anumiți reprezentanți ai statului român abordează superficial sau cu detașare problema șantierului. Pentru comunitatea din Mangalia, acesta reprezintă trecutul, prezentul și viitorul.

Facem un apel deschis către locuitorii orașului Mangalia, către societatea civilă, către mediul de afaceri să se alăture unui demers de protest continuu și susținut până când cineva, cândva va livra o soluție concretă pentru situația în care se află șantierul naval din Mangalia.", se spune în mesajul Sindicatului Liber Navalistul de la Mangalia.

Mai multe articole despre:
şantier santierul naval mangalia