MENIU

Specialiștii au descoperit un secret mare despre Sahara: cum era deșertul în urmă cu milioane de ani

Sahara este astăzi cea mai mare zonă deșertică de pe Pământ. Oamenii de știință au descoperit că, de fapt, Sahara a fost sub apă, iar asta demonstrează modul în care Pământul ar putea fi afectat în viitor de încălzirea globală.

Apa avea o adâncime de 50 de metri și acoperea o zonă de 3000 de kilometri pătrați. Unele dintre cele mai mari creaturi acvatice au existat în locul în care astăzi este situat deșertul Sahara.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie datorită sedimentul marin lăsat în urmă,, care este plin de fosile. Acum 50-100 de milioane de ani, această zonă aridă „arăta mai mult ca Puerto Rico din prezent". Aici trăiau somni de 1,6 metri sau șerpi de apă de 12,3 metri, dar și pești pycnodonts de 1,2 metri (acesta este un tip de pește osos).

Oamenii de știință consideră că animalele acvatice sufereau de gigantism în perioada cretacică-paleogenetică.

Sahara a fost sub apă acum milioane de ani

În prezent, în Sahara nu se mai găsește apă, dar asta nu înseamnă că nu există viața umană acolo. Cel puțin asta au putut observa echipele de cercetători aflate în expediție în 1999, 2003 și 2009. „Câteodată când lucram în ceea ce părea o zonă deșertică complet pustie cineva trecea pe lângă noi pe un moped. Este un mediu înconjurător foarte viu. Oamenii de aici știau că aici a fost odată o apă și ne arătau cochiliile găsite", spune Maureen O'Leary, paleontologul care a condus studiul.

Studiul a pus pentru prima dată această zonă pe harta geologică. Astfel au arătat cum marea a curs de-a lungul celor peste 50 de milioane de ani de existență și au strâns informații despre K-Pg, markerul geofizic de la momentul dispariției dinozaurilor.

Informația potrivit căreia Sahara a fost sub apă odinioară mai ajută la un lucru. Demonstrează că există un precedent pentru schimbările climatice și creșterea nivelului mării, ce ar trebui să le dea de gândit celor care neagă existența încălzirii globale.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ deşert Sahara