MENIU

S-au decernat Premiile Nobel! Ceremonii fastuoase la Stockholm și la Oslo

S-au decernat Premiile Nobel! Ceremonii fastuoase la Stockholm și la Oslo

Ceremonii fastuoase la Stockholm și la Oslo, unde au fost decernate premiile Nobel. Fiecare Diplomă Nobel este o operă unică de artă, creată de renumiți artiști și caligrafi suedezi și norvegieni. Iar medaliile Nobel sunt lucrate manual, în aur de 18 karate, și sunt placate cu aur de 24 de karate. Premiile Nobel au fost instituite la inițiativa savantului și omului de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. 

La Oslo a fost decernat premiul Nobel pentru pace. Distincția a fost acordată anul acesta Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, ICAN.

Medalia și diploma au fost primite de directoarea ICAN și de o supraviețuitoare a atacului nuclear de la Hiroshima. Laureații au atras atenția asupra situației extrem de periculoase din Coreea de Nord. Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare este o coaliție de 122 de ONG-uri din toată lumea, care a lucrat la un tratat ce interzice armele nucleare, adoptat în iulie de 122 de țări. Deși istoric, textul a fost subminat de faptul că cele nouă puteri nucleare din lume nu l-au semnat. Câteva ore mai târziu, la Stockholm au fost decernate restul premiilor Nobel, pentru medicină, fizică, chimie, literatură și economie.

Începând din 1901, laureaților le sunt înmânate Premiile Nobel în data de 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Premiile constau într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de nouă milioane de coroane suedeze, adica aproape 1,5 milioane de dolari. 

 
Mai multe articole despre:
premii Nobel premiile Nobel