MENIU

S-a votat legea amnistiei fiscale. Cine scapă de plata unor taxe

<p>Schimbări de taxe</p>

Legea amnisitiei fiscale a fost aprobată miercuri în plenul Camerei Deputatilor, for decizional. 

Legea privind anularea unor obligații fiscale prevede anularea unor diferențe de obligatii fiscale stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere, ca urmare a reconsiderării sau reîncadrării unei activitati ca activitate dependenta.

Totodată, se anulează contributia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele care aveau venituri extrasalariale foarte mici. Amnistia vine în urma scandalurilor din mai multe județe când oameni simpli s-au trezit că trebuie să plătească peste 400 lei statului pentru venituri de 1 leu sau 5 lei, de genul dobânzilor bancare sau a acțiunilor la SIF-uri.

Potrivit noii legi, nu mai plătesc CASS retroactiv persoanele în cazul cărora baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Aceste ultime prevederi sunt aplicabile si pentru anul fiscal 2015, iar contribuabilii care beneficiază de acestea isi pastreaza calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Fiscul a reîncadrat în ultimul an multe venituri din PFA/PFI ca salarii şi a cerut celor în cauză (farmaciştilor, de pildă), retroactiv, diferenţa dintre obligaţiile plătite şi ceea ce socotea că trebuia plătit ca activitate dependent (salariu).

Fiscul a reconsi­derat/reîncadrat veniturile realizate din profesii libere pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate în diverse domenii, de liber profesionişti (medici, arhitecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, evaluatori, executori judecătoreşti, avocaţi etc.) şi de unele persoane fizice plătite pe drepturilor de autor.

Guvernul nu a estimat despre ce sume este vorba. Numărul persoanelor fizice autorizate înregistrate în 2014 a fost de 582.940, iar numărul persoanelor fizice independente active la sfârşitul anului trecut era de 58.211. Ministrul Finanţelor a susţinut că se caută soluţii pentru cei care au plătit.

Mai multe articole despre:
amnistie amnistie fiscală