MENIU

S-a schimbat procedura de acordare a concediului medical. Ce trebuie să știi

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost modificată.

Modificările le vizează și pe victimele incendiului din clubul Colectiv. De asemenea, aceste schimbări au în vedere și spitalizarea pe timp de zi a angajaților.

Pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv se introduce o excepție în sensul că pentru aceste persoane certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile.

La externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu de medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maxim 21 de zile calendaristice. Modificarea introdusă constă în sintagma ”inclusiv pentru spitalizarea de zi, conform bentaconsult.ro.

Persoanele fizice autorizate ce au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85% pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situația reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere. PFA chiar dacă plătește contribuția la sănătate în procent de 5,5% nu beneficiază de concedii medicale plătite. Pentru a beneficia de acestea trebuie să opteze la plata contribuției pentru concedii și indemnizații.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină și lăuzie, după luna a 6-a de sarcină, cu precizarea că durata minimă a concediului de lăuzie trebuie să fie obligatoriu de 42 zile calendaristice.

Actul normativ tratează și situația în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment. În aceste situații, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate cu precizarea expresă că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.

Se reiterează obligația angajatorului de a elibera asiguratului adeverințe din care să rezulte numărul de zile de concediu medical avute în ultimele 12 luni, în vederea acordării certificatelor de concediu medical. Modelul aceste adeverințe este prezentat în ordinul analizat.