MENIU

S-a descoperit secretul fericirii. Iată ce spun cercetătorii din neuroştiinţe

<p>S-a descoperit secretul fericirii. Iată ce spun cercetătorii din neuroştiinţe</p>

Jaak Pankseep, cercetător în neuroştiinţe la Washington State University, a efectuat diverse studii pentru a explora comportamentul uman legat de crearea şi perceperea plăcerii şi susţine că tocmai drumul spre fericire, şi nu ajungerea la destinaţie, este ceea face oamenii fericiţi.

În urmă unui studiu, iniţial desfăşurat pe cobai şi apoi pe oameni, a descoperit că oamenii pot fi la fel de excitaţi de ideea de recompense intangibile cât sunt de cele tangibile.

Acest mecanism de apreciere a lucrurilor intangibile a fost denumit de Pankseep: “căutare”. Ceea ce activează acest mecanism de “căutare” este neurotransmitatorul dopamină, hormon asociat şi mecanismului de recompensă. Cercetătorul susţine că îndeplinirea dorinţelor ar putea să nu ne facă neapărat mai fericiţi pe termen lung.

Într-o conferinţă TEDx, acesta a subliniat şapte emoţii principale: joacă, panică, grijă, plăcerea, frică, furia şi căutarea. Ultima dintre ele – căutarea – pare a guverna fericirea. Panksepp susţine că dopamină este asociată cu instinctul de căutare şi cu cât explorăm mai mult şi căutăm noi informaţii creierul nostru eliberează dopamină, activând mecanismul de recompense.

Studii anterioare referitoare la fericire au arătat că nu puterea sau bunăstarea fac oamenii fericiţi, ci căutarea şi păstrarea unor relaţii de calitate.

Sursa: bzi.ro

Mai multe articole despre:
neurostiinte secretul fericirii fecirire