MENIU

Rusia va desfășura NOI trupe militare la granița cu Europa - mesaj dur pentru NATO

Joe Biden și Vladimir Putin

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat luni că țara sa va desfăşura aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare în apropierea graniţelor sale occidentale până la finalul anului, ca răspuns la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. Moscova acuză Alianța că ”distruge sistemul de securitate mondial.”

”Acţiunile colegilor noştri occidentali distrug sistemul de securitate mondial şi ne obligă la contramăsuri adecvate”, a declarat Şoigu la o reuniune a Colegiului ministerului pe care îl conduce.

”Îmbunătăţim în mod constant componenţa de luptă a forţelor noastre armate. Aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare vor fi formate în Districtul militar Vest până la sfârşitul anului”, a adăugat ministrul.

Oficialul rus a insistat asupra faptului că ameninţarea militară continuă să crească în direcţia strategică occidentală. Țările membre NATO, conduse de SUA, şi-au intensificat zborurilor aviaţiei lor strategice în zonă. Navele Alianței echipate cu rachete ghidate intră sistematic în Marea Baltică, iar numărul exerciţiilor efectuate este în creştere în apropierea frontierelor ruse, a acuzat Șoigu. 

Măsurile organizatorice luate de Rusia ”sunt sincronizate cu furnizarea de armament şi tehnică modernă”, a punctat ministrul Apărării. 

”În acest an, este planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi trupelor acestui district militar. 
În ultimii ani, numărul exercițiilor a crescut de 1,5 ori. În prezent au loc cele mai mari exerciţii din ultimii 30 de ani, Defender Europe-2021, la care participă până la 40.000 de militari. Obiectivul este de a pune la punct transferul unei divizii întregi din SUA în Europa”, a mai spus Șoigu, care a subliniat că SUA şi NATO continuă să-şi extindă cadrul de pregătire operaţională şi de luptă lângă graniţele țării sale. 

Mircea Geoană: NATO se confruntă cu cel mai provocator mediu de securitate dintr-o generație

Tot luni, ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia va trimite SUA o serie de semnale ”neplăcute” în zilele următoare. Acesta a precizat că Washingtonul nu se arată dispus să discute toate problemele acumulate în relaţiile bilaterale la summitul ruso-american la nivel înaltcare va avea loc luna viitoare.

Reacțiile vin la o zi după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că va face presiuni asupra omologului său rus, Vladimir Putin, când se vor întâlni pentru ca acesta să respecte drepturile omului, potrivit Agerpres.