MENIU

Rusia vrea înarmare draconică la Marea Neagră. "Vom cheltui sume enorme"

<p>Vladimir Putin, deranjat de extinderea NATO</p>

Rusia va construi o "centură defensivă" pe litoralul Mării Negre, dacă Georgia şi Ucraina vor adera la NATO.

Rusia va trebui să construiască o "centură defensivă" în apropiere de Soci, litoralul rusesc al Mării Negre, în cazul aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO, proiect ce va necesita resurse uriaşe din partea Moscovei, a declarat luni Andrei Kelin, şeful Departamentului pentru cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus.

Rusia recunoaşte astfel că eventuala alăturare a celor două foste republici sovietice la Alianţa Nord-Atlantică va deveni o problemă militară şi economică colosală pentru Rusia, potrivit Agerpres.

"Va trebui să construim o centură defensivă în apropiere de Soci (litoralul rusesc al Mării Negre), va fi necesar să cheltuim resurse enorme pentru a preveni posibilele acţiuni ale unui potenţial adversar, dar aceasta este inevitabil', a afirmat Kelin în cadrul unei dezbateri pe tema 'Viitorul NATO şi interesele Rusiei", organizată pe platforma Clubului de discuţii Valdai.

În acelaşi timp, Andrei Kelin a apreciat că este încă prematur să se vorbească de o aderare a Ucrainei şi Georgiei la blocul nord-atlantic.

"Dar dacă partenerii occidentali vor merge pe calea escaladării în continuare a confruntării, atunci va trebui să ne pregătim în mod serios pentru această situaţie", a menţionat diplomatul rus.

Atât Ucraina, cât şi Georgia îşi exprimă constant dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, iar, în 2008, celor două foste republici sovietice li s-a promis că 'vor deveni membre' ale Organizaţiei, dar fără niciun termen precis. După 2014 - când Rusia a anexat Crimeea şi a început să acorde sprijin rebelilor separatişti din estul ucrainean prorus - Ucraina a declarat că alăturarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord reprezintă unul dintre obiectivele sale strategice şi efectuează periodic exerciţii împreună cu ţări membre NATO, conform presei.

Mai multe articole despre:
Rusia Marea Neagră Soci