MENIU

Rusia, somată de Parlamentul European să respecte drepturile omului - ”Arestarea lui Navalnîi încalcă legea internațională”. Se cer sancțiuni dure

Arestarea principalului opozant al lui Vladimir Putin, în ziua revenirii în țară, a generat reacții critice la adresa regimului atât din partea UE, cât și a SUA și ONU. Luni, o solicitare de eliberare a militantului anticorupție a venit și din partea Parlamentului European, care a acuzat Moscova că încalcă atât legile internaționale, cât și Constituția țării. 

Într-un comunicat semnat de David McAllister, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din P.E., și Andrius Kubilius, Raportorul instituției cu privire la Rusia, parlamentarii europeni își exprimă îngrijorarea legată de evenimentele petrecute la Moscova și cer eliberarea imediată a lui Navalnîi și a susținătorilor săi, cu garantarea respectării depline a drepturilor acestora. 
”Suntem extrem de îngrijorați de arestarea lui Aleksei Navalnîi, care a avut loc duminică seară, la revenirea sa în Rusia, precum și de reținerea a zeci de susținători ai săi în întreaga țară. Arestarea lui Navalnîi și modul în care aceasta a fost făcută contravin în mod clar legii internaţionale și Constituției ruse”, se arată în comunicatul Parlamentului European. 

Reprezentanții P.E. amintesc că arestarea opozantului rus are la bază decizia unei instanțe judecătorești din țară despre care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a spus că ”a fost viciată de arbitrar și pronunțată cu încălcarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.”

Mai mult, Navalnîi a fost reținut sub acuzația că nu și-ar fi respectat obligațiile privind perioada sa de probațiune, asta în timp ce era tratat în Berlin după ce a fost otrăvit, în august 2020. 

Parlamentarii europeni acuză și că militantului anticorupție i-a fost refuzat dreptul de a se întâlni cu avocatul său, lucru care încalcă flagrant art. 48 din Constituția rusă. Inclusiv audierea sa, într-o secție de poliție, în fața unui tribunal extraordinar, contravine legii fundamentale a țării, au mai atras atenția semnatarii comunicatului. 
”Prin urmare, îndemnăm autoritățile ruse să îi elibereze imediat pe Aleksei Navalnîi și pe susținătorii lui și să se asigure că drepturile acestora sunt pe deplin și necondiționat respectate și aplicate”, mai scriu membrii P.E.

Potrivit sursei citate, aceștia au făcut apel și la înăsprirea sancțiunilor impuse oficialilor ruși implicați în otrăvirea lui Navalnîi.
”Remarcăm că evenimentele de ieri (duminică - n.red) reprezintă o evoluție extrem de îngrijorătoare, susceptibilă să înrăutățească relațiile deja tensionate între Uniunea Europeană și Rusia. De aceea, facem apel la toți cei cărora le pasă de aceste relații, inclusiv din interiorul guvernului rus, șă-și exercite autoritatea și influența pentru a obține eliberarea imediată a lui Navalnîi și a susținătorilor săi și să evite ca alte cazuri similare să se mai întâmple pe viitor.

Facem acem apel la UE să înăsprească sacțiunile aplicate oficialilor ruși implicați în otrăvirea lui Alexei Navalnîi și să le extindă. Reamintim că, din decembrie 2020, UE dispune de așa-numitul ”Magnitsky Act” european și nu ar trebui să ezite să-l folosească”, mai notează europarlamentarii.

Citește și: ”Rusia ignoră apelurile comunității internaționale. Aleksei Navalnîi, arestat 30 de zile după ce a îndemnat la proteste”