MENIU

Rusia și-a dublat numărul de delfini militari. La ce intenționează Kremlinul să le folosească pe simpaticele mamifere marine

Forțele ruse au dublat numărul de delfini antrenați care își apără flota de la Marea Neagră în peninsula Crimeea împotriva atacurilor ucrainene, potrivit analizei Naval News, ziarul oficial al Marinei Regale Britanice.

Decizia Kremlinului de a crește numărul de delfini mlitari vine după mai multe atacuri cu drone care vizează navele Rusiei din zonă, pe fondul lansării contraofensivei ucrainene.

Marina rusă a folosit anterior delfini militarizați pentru a-și proteja baza navală din portul Sevastopol, a raportat Insider anul trecut, ca mijloc de a împiedica operațiunile submarine ucrainene să saboteze navele rusești.

Imaginile din satelit capturate la momentul respectiv de Maxar Technologies arată două bancuri care conțin delfinii antrenați.
Numărul delfinilor ținuți în port s-a dublat recent de la trei sau patru la șase sau șapte, a scris H I Sutton, expert în sisteme și tehnologii submarine și subterane, pentru Naval News.

Sevastopol este un port major și sediu al flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea. Peninsula Mării Negre a fost invadată de forțele ruse și anexată ilegal de Putin în 2014.
Animalele sunt antrenate să se apere împotriva scafandrilor din forțele speciale ucrainene – sau înotătorilor de luptă – care ar putea încerca să invadeze baza.
Delfinii au un „avantaj inerent”, deoarece „nimeni nu poate depăși un delfin”, a raportat Sutton. Aceștia pot atinge viteze de 37 mph.

Armata Rusiei a operat un program antrenat de mamifere marine în Sevastopol încă din timpul Războiului Rece, potrivit Institutului Naval al SUA.

Animalele marine din aceste programe, inclusiv delfinii și balenele beluga, sunt antrenate să găsească scafandri inamici și să detecteze mine.
„Specialiștii noștri au dezvoltat noi dispozitive care transformă detectarea sonarului subacvatic a țintelor de către delfini într-un semnal către monitorul operatorului”, a declarat o sursă pentru agenția de presă rusă RIA Novosti anul trecut.

Antrenamentul mamiferelor marine în scopuri militare este o practica folosită pe scară largă de mai multe țări. Marina SUA a antrenat și animale marine pentru serviciul militar, precum și în Suedia și, eventual, în Israel și Coreea de Nord.