MENIU

Rusia produce confuzie în estul Ucrainei - SUA anunță o regrupare, Armata ucraineană, un ATAC iminent în Donețk și Lugansk

Rusia produce confuzie în estul Ucrainei - SUA anunță o regrupare, Armata ucraineană, un ATAC iminent în Donețk și Lugansk

Acțiunile Rusiei în estul Ucrainei sunt neclare la nivel internațional. Statele Unite susțin că Rusia se regrupează în Donbas, în timp ce Ucraina anunță un nou atac asupra Donețkului și Luhanskului.

Un oficial al Pentagonului anunță că efective din  trupele rusești transferate în Belarus din regiunea Kiev se deplasează în estul Ucrainei spre Donbas, potrivit Nexta.

Un înalt oficial american al apărării a anunțat luni că Rusia a început să-și întărească și să-și aprovizioneze trupele din Donbas, în estul Ucrainei, în timp ce Ministerul Apărării al Ucrainei susține că Moscova a acumulat deja forțele necesare pentru un nou atac asupra Donețkului și Luhanskului, relatează Reuters.
Oficialul american vorbește și de convoiul de vehicule care se îndreaptă spre orașul ucrainean din nord - Izium.

Oficialul a mai spus că există dovezi că Rusia încearcă să-și consolideze poziția la sud-vest de orașul Donețk, în primul rând cu unități de artilerie.

În ciuda eforturilor de reaprovizionare din Donbas, Statele Unite nu cred că acesta a fost începutul unei noi ofensive în regiune, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Credem că acesta este un efort de a-și consolida și aproviziona forțele în Donbas, ele sunt încă la nord de Izyum”, a spus oficialul reporterilor, referindu-se la un oraș la aproximativ 180 km (112 mile) nord de orașul Donețk.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a spus că preconizează că „luptele active vor începe în aceste zone în cel mai apropiat timp”.

Purtătorul de cuvânt ucrainean nu a precizat însă pe ce dovezi și-a bazat ministerul prognoza.

De asemenea, oficialul american a spus că Statele Unite nu au dovezi că vreun sistem de apărare antirachetă S-300 a fost distrus de Rusia, după ce ministerul rus al Apărării a spus că rachete Kalibr lansate de pe mare duminică au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar aflat la periferia orașului ucrainean Dnipro.

Orașul-port Mariupol este asediat continuu, sunt lupte intense în Mariupol între forțele ruse și ucrainene. Separatiștii pro-ruși au anunțat că ar fi cucerit complet zona portuară a orașului strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei.