MENIU

Rusia AMENINȚĂ cu o criză uriașă a gazelor după blocarea Nord Stream 2: Europenii vor plăti enorm pentru 1.000 de metri cubi

Rusia amenință Europa cu o criză uriașă a gazelor după blocarea Nord Stream 2

Prima reacție a Rusiei nu a întârziat după anunțul Germaniei de blocare a gazoductului Nord Stream 2. 

Rusia a amenințat cu o imensă criză a gazelor în Europa, din cauza creșterii uriașe a prețului la gaze, după anunțul Germaniei de a opri certificarea gazoductului Nord Stream 2. Gazoductul ar fi asigurat furnizarea de gaz pentru Germania, prin ocolirea Ucrainei.

Avertismentul vine de la fostul premier și președinte Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Cancelarul german Olaf Scholz a emis un ordin de oprire a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Ei, bine ați venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, a scris Medvedev, într-o postare pe Twitter.

Cancelarul german a anunțat cu câteva ore mai devreme, marți, că a blocat funcționarea gazoductului Nord Stream 2, oprind certificarea acestuia. Olaf Scholz a declarat că măsura este răspunsul la acțiunile Rusiei în estul Ucrainei.

În același timp, Comisia Europeană a transmis marți că blocarea Nord Stream 2 nu afectează Europa. Gazoductul încă nu funcționa, a atras atenția Bruxelles, adăugând că acesta nu livrează energie în Europa, deci nu declanșează nicio schimbare a situației existente. 

Decizia Germaniei a fost salutată de premierul britanic Boris Johnson, pe care a numit-o „un pas curajos”. 

„Salut decizia cancelarului german, Olaf Scholz, de a anula pornirea Nord Stream 2. Și cred că este un pas curajos al lui Olaf și este ceea ce trebuie făcut”, a declarat Boris Johnson marți în fața Parlamentul britanic.

Olaf Scholz a explicat, marți, la Berlin, că „trebuie să reevaluăm situația și în ceea ce privește Nord Stream 2, având în vedere cele mai recente evoluții. Sună tehnic, dar acesta este pasul administrativ necesar pentru a opri certificarea conductei de gaz, ca aceasta să nu funcționeze”.

Nord Stream 2, de 1.207 de km, finalizată în luna septembrie anul trecut, nu primise încă certificarea finală de la autoritățile de reglementare din Germania. germane. Fără Nord Stream 2, gazele naturale nu pot trece prin conducta Mării Baltice din Rusia către Germania.

Nord Stream 2 a fost proiectat pentu a livra 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Cantitatea reprezintă mai mult de 50% din consumul anual al Germaniei și ar fi însemnat 15 miliarde de dolari pentru Gazprom, compania de stat rusă care deține Nord Stream 2.

SUA, alături de Marea Britanie, mai multe țări din UE, dar și Ucraina s-au opus construirii și conductei de când a fost anunțată, în 2015, avertizând încă de atunci că proiectul va crește foarte  influența Moscovei în Europa, notează CNN.

Rusia, LOVITĂ dur de Germania: Rămâne fără gazoductul Nord Stream 2 - Anunțul cancelarului Olaf Scholz