MENIU

Rusia a produs primele 15.000 de doze de vaccin anti-Covid Sputnik V

Rusia a produs primele 15.000 de doze ale vaccinului Sputnik V

Compania farmaceutică Binnopharm a anunțat, luni, că au fost produse 15.500 de doze de vaccin anti-Covid. Vaccinul, realizat de Moscova și denumit Sputnik V, a intrat în producție săptămâna trecută, fiind primul înregistrat în lume. Campania de vaccinare în masă începe luna viitoare.

Directorul Centrului de Microbiologie şi Epidemiologie Gamalei, Alexandr Ginzburg, care a dezvoltat primul vaccin anti-Covid omologat în ţară, a anunțat că studiile ulterioare înregistrării produsului, care presupun vaccinarea a zeci de mii de persoane, va începe în maximum zece zile. Studiile vor dura între patru și șase luni. Acest lucru nu va împiedica vaccinarea în masă a populației, care va fi voluntară.

Potrivit autorităților de la Moscova, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din ”Sputnik V”. Începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie, imediat ce va fi încheiată faza a treia a testelor clinice.

Anunțul Rusiei privind înregistrarea primului vaccin împotriva Covid-19 a fost primit cu prudență de OMS, care a atras atenția că trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare privind eficacitatea şi siguranţa. În plus, unii cercetători, inclusiv medici, se tem că Rusia ar putea pune prestigiul naţional în faţa siguranţei cetățenilor. Organziația Mondială a Sănătății a anunțat ca fiind în cele mai avansate stadiii în procesul testelor clinice șase vaccinuri. Trei dintre acestea sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane, produse de Pfizer şi Moderna, iar al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, amintește Agerpres.
 

Mai multe articole despre:
vaccin anti-covid rusia sputnik v