MENIU

Rusia: 1 iulie - data referendumului privind reforma constituțională. Putin ar obține dreptul de a efectua două mandate suplimentare

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, astăzi, desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, scrie Agerpres, citând media internațioale.

''Vom organiza votul naţional rus asupra adoptării revizuirii Constituţiei la 1 iulie 2020. Această dată este perfectă'', a declarat Putin după o reuniune în sistem de videoconferinţă privind scrutinul prevăzut iniţial pentru luna aprilie, dar amânat din cauza pandemiei de COVID-19.


Vladimir Putin, care se află la putere în ultimii 20 de ani fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru, este cel mai longeviv lider rus sau sovietic după Stalin.

Constituţia ar urma să fie modificată pentru ca Vladimir Putin (67 de ani) să poată candida pentru a fi reales preşedinte de încă două ori, ceea ce teoretic i-ar permite actualului lider de la Kremlin să rămână în funcţie pentru încă 16 ani de acum încolo, respectiv până la 83 de ani.