MENIU

ROMÂNUL recunoscut de UNESCO drept "TEZAUR UMAN VIU"

UNESCO l-a recunoscut oficial drept păstrător al tradiţiilor şi i-a acordat titlul de „Tezaur Uman Viu”

Taragotistul Pera Bulz este este născut la Basarabasa, judeţul Hunedoara. UNESCO l-a recunoscut oficial drept păstrător al tradiţiilor şi i-a acordat titlul de "Tezaur Uman Viu". 

Pera Bulz îşi poartă semeţ nu doar cei 67 de ani, ci şi graiul şi straiele străbunilor. Şi mai ales, cântecele lor – ţarine şi doine pe care le "zice" din taragotul vechi de un secol, care i-a dus vestea din Europa până-n Asia.

UNESCO l-a recunoscut oficial drept păstrător al tradiţiilor şi i-a acordat titlul de „Tezaur Uman Viu”. Pera Bulz este singurul hunedorean dintre cei 30 de români care se pot lăuda cu o asemenea distincţie, scrie zhd.ro.

"Vin din familia părintelui Arsenie Boca. Pe-ai noştri i-a binecuvântat Dumnezeu cu câte un talent. Mie mi-a dat cântarea", e convins vestitul taragostist din Ţara moţilor. Pera Bulz face parte din trioul de aur al taragotiştilor români – alături de Dumitru Fărcaş şi Luca Novac. Povesteşte că avea 14 ani când a pus mâna pe un taragot. Ştia deja să cânte la vioară şi la clarinet.

"Am început cu vioara. Cântam după ureche. Mă învăţase dascălul meu, Emil Buzaş – că pe atunci, învăţătorul satului mânuia toate instrumentele. Parcă-l văd cum venea, dimineaţa, la noi acasă. Prin nămeţi până la brâu, cu un palton negru. Îl aşteptam în poartă, cu ghiozdanul în spate şi cu vioara în mână. Până-l cinstea tata cu o ţuică fiartă, să se încălzească, îi cântam o melodie şi apoi, plecam împreună la şcoala din sat", îşi aminteşte hunedoreanul. Clarinetul l-a dibuit în două săptămâni, dar visul lui era altul – să cânte la taragot. Nici nu ştie cum i s-a năzărit, că pe atunci, nimeni din sat n-avea un aşa instrument. În 1960, un învăţător pe nume Aurel Corf a înfiinţat Taraful de la Vaţa. A adunat în el instrumentişti din toate satele locului. Pera Bulz a fost şi el printre cei aleşi, iar când dascălul s-a îmbolnăvit, a lăsat taraful pe mâna lui.

Îi vine în minte şi un spectacol de la Sala Radio – în Capitală: „Am intrat pe scenă într-un con de lumină. Eu, Mitru Fărcaş şi Luca Novac. În public, erau câteva zeci de instrumentişti. Spre final, s-au ridicat şi au cântat la una cu noi. Lumii i-a trebuit ceva timp ca să-şi dea seama ce se întâmplă”.

Programul „Tezaure Umane Vii” este o iniţiativă a UNESCO şi urmăreşte recunoaşterea la nivel naţional, inclusiv de către comunitatea ştiinţifică, a calităţilor unor persoane, considerate creatoare şi transmiţătoare a unor elemente ale patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate.

Citeşte mai mult pe zhd.ro.

Mai multe articole despre:
UNESCO tezaur uman viu tezaur uman taragotist