MENIU

Românul care și-a ucis colegii de birou în Spania va fi eutanasiat pe 23 august

Româânul care și-a ucis colegii de muncă într-un atac armat la sediul firmei la care lucra, în Spania, va fi eutanasiat pe 23 august. Marin Eugen Sabău a făcut o cerere și a câștigat dreptul la o moarte asistată.

Curtea Constituțională a refuzat să admită recursul agenților răniți care au supraviețuit atacului și care au încerca să oprească moartea asistată a lui Marian Eugen Sabău, românul de 46 de ani din Tarragona, potrivit ziarulromanesc.es.

Spitalul Penitenciar Terrassa a stabilit executarea procedurii pentru data de 23 august.

În urma confruntărilor cu poliția, românul a fost împușcat și a rămas paraplegic.

Bărbatul va deveni primul deținut din Spania care are dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în urmă cu un an, scrie ziarulromânesc.es.

Judecătorii au aprobat cererea avocatului românului Marian Eugen Sabău, fostul angajat al firmei de securitate Securitas, care și-a împușcat mai mulți foști colegi și a fost rănit de polițiști în timpul arestării. Inculpatul ceruse eutanasierea, din moment ce în urma împușcăturii a devenit tetraplegic.

 

Spania. Un român și-a împușcat trei colegi după ce i-a amenințat cu pistoale și săbii: Poliția bănuiește că Eugen plănuiește un masacru - FOTO

Marin Eugen Sabău a devenit primul deținut din Spania care beneficiază de o decizie favorabilă în prinvința eutanasierii. Românul, în vârstă de 46 de ani, este paralizat de la brâu în jos și susține că suferă constant. Cazul lui a fost procesat foarte repede. În primă instanță, procedura de eutanasiere era deja stabilită pentru 28 iulie, dar un recurs judiciar a dus la suspendarea acesteia. Pe 4 august, Tribunalul din Tarragona a exclus că există motive pentru a continua amânarea protocolului. Nici un apel de protecție prezentat de urgență în fața Curții Constituționale și respins nu a modificat progresul procesului de eutanasiere.

Mireia Ruiz, avocatul unuia dintre muncitorii care a fost rănit în timpul atacului asupra birourilor Securitas din Tarragona, evidențiază rapiditatea cu care s-a rezolvat o problemă fără precedent. „Problema a avut o mare repercusiune socială și i s-a conferit o agilitate cu care noi avocații, care avem multă experiență în procese, nu suntem obișnuiți”.

 

 

Spania. Românul care a împușcat trei foști colegi și un polițist cere să fie eutanasiat. Apărătorii victimelor nu sunt de acord

 

Cazul românului, fără precedent în Spania

 

Cazul lui Marin Eugen Sabău implică o ciocnire a drepturilor, fără precedent până acum în Spania: dreptul lui Sabău la o moarte demnă și dreptul victimelor sale la protecție judiciară efectivă. Pe parcursul procesului, cu cererea sa de eutanasie deja în curs, învinuitul a cerut să depună mărturie în fața judecătorului de instrucție. „Sunt paraplegic. Am 45 de puncte în mână. Nu-mi pot mișca bine brațul stâng. Am șuruburi și nu-mi simt pieptul”, a spus românul pe 11 iulie, de la spitalul penitenciar Terrassa unde este internat. În scurta sa apariție, el nu a dat alte explicații cu privire la decizia sa de a se folosi de Legea eutanasiei.

Fostul agent de securitate i-a acuzat și pe Mossos d'Esquadra de rezultatul final al împușcăturii. Sabău a dat asigurări că agenții au fost cei care au deschis focul în primul rând și că, după ce a primit o primă împușcătură în piept, a devenit „inconștient”. „Nimeni nu m-a avertizat, m-au împușcat direct fără să mă avertizeze sau să vorbească cu mine”, a spus el.

După ce a împușcat în birourile Securitas din centrul Tarragona și a rănit trei colegi, Marin Eugen Sabău, un pasionat de arme de foc și membru al unui club de tir, a scăpat în direcția Reus. A deschis focul asupra unei patrule Mossos d'Esquadra și apoi s-a refugiat într-un conac părăsit. O unitate de elita a Mossosi a reușit să-l prindă după un schimb de focuri de armă.