MENIU

Românii transformă un orăşel din Spania

Românii îşi pun amprenta în Spania! Cosada, un orăşel sărac de lângă Madrid, a fost total transformat, prin venirea a 12.000 de români în ultimii ani, relatează Reuters într-un reportaj preluat de NewsIN. În patru ani, viaţa micului oraş spaniol a fost schimbată radical de sosirea românilor, care reprezintă acum o şeptime din populaţia sa. Românii au adus cu ei mâncarea specifică, măcelării, brutării şi o biserică adventistă.

Aproape jumătate dintre românii care locuiesc şi muncesc în Coslada sunt adventişti. Sociologii susţin că imigranţii tind să meargă în locurile în care deja ştiu pe cineva. Originea latină a limbii române le permite românilor să înveţe mai uşor spaniola, dar principalul motiv pentru care ei vin în Spania este că deja foarte mulţi dintre conaţionali se află aici, a declarat Rickard Sandell, analist pe probleme de migrare.

În condiţiile aderării României şi Bulgariei la UE la 1 ianuarie, s-au intensificat temerile că foarte mulţi români vor veni în Spania la muncă, astfel încât autorităţile au impus restricţii pentru doi ani. Cel puţin 300.000 de români au venit în Spania în ultimii ani.

Autorităţile române spun că nu se pune problema invadării pieţelor de muncă din Occident, pentru că romănii sunt prea ataşaţi de casele şi familia lor. Totuşi 2,5 milioane de cetăţeni au emigrat deja iar Fundaţia pentru o Societate Deschisă a estimat că încă 11%, cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani, vor pleca din ţară, după 1 ianuarie.
Mai multe articole despre:
români