MENIU

Românii, şoricei în ghearele ANAF. Fiscul vrea ACCES TOTAL la conturile tale

<p>Codul Fiscal, modificat</p>

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), instituţia care se ocupă de colectarea taxelor şi impozitelor, vrea să aibă acces la informaţiile privind soldul şi rulajele conturilor bancare ale popu­laţiei şi companiilor, măsură care a fost propusă şi în trecut, dar care a întâmpinat de fiecare dată opoziţia bancherilor.

ANAF vrea informaţii totale despre rulajele din conturile bancare ale companiilor, cât şi ale persoanelor fizice. Este legal sau este un abuz? se întreabă jurnaliştii de la Ziarul Financiar.

Bancherii sunt obligaţi acum să informeze ANAF doar atunci când un client deschide sau închide un cont şi furnizează informaţii privind soldul şi rulajele doar în cazuri individuale, la solicitarea instituţiei. Dacă noul proiect intră în vigoare, aceste date vor fi furnizate automat despre toţi clienţii.

„Măsura prin care se va realiza o bază de date la nivelul ANAF în urma comunicării de către bănci a rulajelor  şi a soldurilor conturilor deschise de persoanele fizice şi juridice este pentru a avea o idee mai clară asupra veniturilor contribuabililor şi pentru a  reduce evaziunea fiscală mare", a declarat Ioana Petrescu, ministrul finanţelor.

Potrivit proiectului actual , va fi modificat Codul de procedură fiscală astfel încât comunicarea de către bănci a rulajelor şi soldurilor conturilor să se facă în mod automat, la anumite perioade.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc