MENIU

Românii, hrăniți cu promisiuni, își strigă disperarea în POLUL sărăciei. Politicienii nu vor să audă - Imagini dramatice

Românii, hrăniți cu promisiuni, își strigă disperarea în POLUL sărăciei. Politicienii nu vor să audă

Seară de seară vorbim despre problemele românilor. Și niciun decident nu pare că ne aude. Așa că ne-am dus noi în România reală, acolo unde oamenii se zbat cu problemele zi de zi. Acolo frații noștri ne spun cu ochii în lacrimi că nu pot să se gândească la sărbătorile de iarnă. Pentru că ei sunt preocupați cu ce își fac un ceai pe seară. Am găsit un bătrân care după o viață de trudă încă mai muncește doar pentru lemnele de foc. Și un altul care se bucură că are cu ce își face focul, după ce a primit niște scânduri din gardul vecinului. Să privim România săracă în ochi, într-un material realizat de jurnaliștii Realitatea PLUS Ionela Arcanu și Dan Podăriță. 

„Am un frate, de 83 de ani, și eu am 76. Pentru noi, amândoi, astăzi, mâine poate mai trăim, cine stie... Cine să aibă (grijă - n.red.)? Decât singurul ăl de sus. Nu avem mancare, nu avem nimic”, mărturisește un teleormănean. 

Pe domnul Făgăraș l-am găsit pe marginea unui drum dintr-un sat din Teleorman, una din zonele cele mai sărace din țară. Se odihnea, după ce câțiva kilometri a tras un cărucior cu crenguțe pe care le va folosi să încălzească locuința din chirpici pe care o împarte cu fratele său. Împreună, deși pare greu de crezut, trăiesc, din doar 280 de lei pe lună.

„Nu avem pensie, avem ajutor social, 140 de lei pe lună. Trăim amândoi cum dă Dumnezeu, așa. 140 el, 140 eu, 280. Mâncăm, ne cumparam un tacâm d`ala și facem ciorbă”, povestește dl Făgăraș.

Lemnele sunt primite ca recompensă de la un alt sătean, căruia îi dă o mână de ajutor la atelierul auto.

„Astea mai mult de două zile nu ajung. Pe urma mă duc iară mâine la el să lucrez si-mi dă crăci de-astea”, mai spune bătrânul.

În comuna vecină, la Seaca, un bătrân taie, pe stradă, câteva lemne primite din milă, ca să se poată încălzi. Sunt resturi de la un gard pe care nu îl mai folosesc vecinii.

„Uite, ne-a dat lumea de milă, uite asa vecinii, să ardem. Uite așa, ne ducem cu ziua, daca nu muncim azi, nu am ce manca maine”, spune femeia.

Un alt domn în vârstă spune că „de 30 de ani de la Revoluție nu s-a reparat nimic, nici acum nu se repara, uite asa traim, vai de mama noastră. Am ajuns într-un hal fără de hal. Țara Românească!”.

Oamenii nu cred că politicienii pe care i-au ales ca să îi ajute au habar cum arată România săracă. Un deputat se gândește să cheltuiască de Crăciun o sumă pe care mulți nu o câștigă în câteva luni.

„De pregătiri nu mă întrebați, se ocupă nevastă-mea”, spune deputatul PSD Florin Buicu. Despre bugetul pentru sărbători, parlamentarul declară că folosește din salariu aproape jumătate: „Nu chiar jumătate, e mult, nu chiar jumătate”. Și este vorba de un salariu lunar de 5.500 de lei.

Vasilica spune că ei trăiesc bine: „Aoleu, pe jumatate, pe sfert daca as trai si eu așa”.

O altă femeie spune că nu știe cum va fi masa de Crăciun, dar „oi lua și un pic de carne...”.