MENIU

Românii din Italia s-au vaccinat anti-COVID-19 în proporție de peste 90% - Diferențele campaniei față de România

Veste importantă din Italia, care a trecut prin tragedia COVID-19 în primul an de pandemie, când a reușit dramaticul record de a deveni principalul focar al Europei în martie 2020. Românii stabiliți în Peninsulă s-au vaccinat împotriva COVID-19 în proporție de peste 90%.

Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, a anunțat că peste 90% din românii care trăiesc în Peninsulă sunt deja imunizați. Acesta a vorbit și despre campania făcută de politicieni în Italia, comparativ cu cea din România.

„Oamenii și-au dat seama că numai așa pot continua să muncească. În Italia a contat foarte mult și modul în care au comunicat politicienii. (...) A fost o campanie destul de agresivă, ca să spun așa, cu foarte bune rezultate. Românii din Italia sunt vaccinați în proporție de peste 90%, pentru că foarte mulți dintre ei s-au vaccinat în Romania în perioada vacanței de vară.

Deci din cifrele oficiale, la nivel național din Italia care confirmă că 80% din românii din Peninsulă s-au imunizat, putem adăuga alți 10% care s-au vaccinat în România, în vara acestui an”, a declarat Eugen Terteleac, la RFI România.

Prima ţară europeană lovita de pandemie în februarie anul trecut, Italia, a înregistrat peste 130.000 de morţi.

Eugen Terteleac a criticat, în același timp. și campani de vaccinare din România.

„Statul italian a avut o politică foarte transparentă asupra campaniei de vaccinare, nu au fost bâlbâielile pe care le-am văzut în România.

Mai avem câteva situații delicate, spun eu, muncitorii sezonieri români din Italia care nu s-au putut vaccina pentru că nu aveau forme legale dar și aici statul a intervenit și a acceptat și vaccinarea celor care nu au reședință sau domiciliul stabil în Italia, care nu au contract de munca…Și mai e ceva, testele anti COVID în Italia nu sunt gratuite, un test rapid costă 15 euro, destul de mult, probabil că și acesta a fost unul din motivele pentru care românii de aici au ales să se imunizeze“, a mai spus președintele Asociației Românilor din Italia.

Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie 2020, iar până la jumătatea lunii octombrie, peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.