MENIU

Românii au lăsat-o mai ușor cu munca! Cine sunt europenii care muncesc cel mai mult

Românii muncesc mai puțin
<p>Numărul orelor muncite</p>
Ore muncite 2016

Românii au coborât pe locul 9 în Europa în ceea ce privește numărul de ore muncite pe săptămână, după ce în anii de dinainte de criza economică angajații din România dețineau recordul la timpul petrecut la serviciu.  

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, românii muncesc în medie 40,7 ore săptămânal, puțin peste media europeană de 40,3 ore.

Altădată campionii muncii în Europa, acum românii sunt depășiți de britanici (42,3 ore), ciprioți (41,7 ore), austrieci (41,4 ore) sau greci (41,2 ore).

Un angajat cu normă întreagă din Uniunea Europeană a lucrat în medie anul trecut 40,3 ore într-o săptămână obişnuită de lucru, bărbaţii muncind în medie 41 de ore, faţă de 39,3 ore în cazul femeilor, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai lungă săptămână de muncă este în Marea Britanie, iar cea mai scurtă în Danemarca (singura ţară din UE unde se lucrează sub 38 de ore pe săptămână).

Pe lângă danezi, alți europeni care muncesc puțin sunt norvegienii - 38,5 ore și italienii - 38,8 ore.

În medie, un angajat cu normă întreagă din Marea Britanie lucrează cele mai multe ore pe săptămână din UE (42,3 ore). Urmează Cipru (41,7 ore), Austria (41,4 ore), Grecia (41,2 ore), Polonia şi Portugalia (ambele cu 41,1 ore), Bulgaria (41 ore), Slovenia (40,8 ore), România, Cehia şi Slovacia (toate cu 40,7 ore). La polul opus se află Danemarca (37,8 ore), Italia (38,8 ore), Olanda şi Franţa (ambele cu 39 ore), Finlanda şi Irlanda (ambele cu 39,1 ore).

Cele mai multe ore pe săptămână - 42 - muncesc angajaţii din sectorul minier şi cei care lucrează în cariere (de piatră, marmură, nisip), iar cele mai puţine - 38,1 - cei din domeniul educaţiei.

Românii și bulgarii au avut, încă de la intrarea în UE, cele mai slabe niveluri ale productivității muncii.

Mai multe articole despre:
muncă ore muncite