MENIU

Românii aruncă anual la gunoi peste 1,35 de milioane de tone de mâncare - 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung la tomberon

Mâncare aruncată la gunoi

Românii aruncă anual la gunoi peste 1,35 de milioane de tone de mâncare. Este estimarea făcută de specialiștii ONU, care iau în calcul doar alimentele și mâncarea gătită. Pentru deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa nu există încă niciun fel de date. 

Un studiu al Organizației Națiunilor Unite arată că 17% din totalul hranei produse la nivel mondial ajunge la gunoi. România se situează la mijlocul clasamentului european în ceea ce privește cantitatea de alimente pe care o aruncă. Avem aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ce ajung anual la tomberon.

Cehia și Slovacia înregistrează cifre identice, Bulgaria are un indicator de 68 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce Republica Moldova și Ucraina au câte 76 de kilograme.
Legea 217 a risipei alimentare a fost adoptată și publicată în țara noastră în Monitorul Oficial pe 17 noiembrie 2016, însă normele metodologice de aplicare au fost reglementate de Guvern abia în februarie 2019.

România, ca și multe alte țări din Estul Europei, nu a fost interesată până acum să realizeze studii detaliate cu privire la deșeurile alimentare irosite. 

Mai multe articole despre:
mancare aruncata tone deseuri legume