MENIU

România, tot mai aproape de tehnologia 5G. Ce spun experții în domeniu

5G Romania/sursa foto: Pixabay

România este tot mai aproape de implementarea tehnologiei 5G. Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern și a intrat în dezbatere parlamentară. Deputații au timp până în a treia zi de Paște să vină cu modificări. În forma transmisă de guvernanți, furnizorii pot livra echipamente pentru rețeaua 5G doar cu un aviz de la CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării, n.r.) care să ateste că nu prezintă riscuri pentru securitatea cibernetică.

România trebuie să țină cont de regulile impuse la nivel european pentru implementarea tehnologiei 5G, atrag atenția operatorii economici. De aceeași părere sunt și reprezentanții Confindustria, o asociație ce susține interesele mediului de afaceri italian, activ în România.

Opinia specialiștilor în zona de 5G

„Proiectul 5G este esențial pentru competitivitatea teritorială, această tehnologie fiind importantă pentru cetățeni, indispensabilă pentru companii și necesară pentru țară. Fiecare sector al economiei și al societății ar putea beneficia de servicii digitale inteligente”, se arată într-un comunicat transmis de Confindustria.

Reprezentanții asociației au încredere că România va elabora un plan de dezvoltare pentru rețeaua 5G, urmând standardele și regulile Comunității Europene. Astfel, vor putea fi exploatate cât mai mult fonduri Next Generation, în condițiile îm care Europa dorește să promoveze infrastructura digitală, cu reguli unitare în toate țările UE.

Deputații ar putea adopta proiectul care reglementează tehnologia 5G în România imediat după sărbători. Dacă Parlamentul va adopta forma transmisă de Guvern, atunci furnizorii vor putea livra echipamente pentru rețeaua 5G doar cu aviz de la CSAT.

Mai multe articole despre:
5G tehnologia 5G Romania 5G