MENIU

România susţine fără rezerve aderarea Turciei la Uniunea Europeană

România va susţine fără rezerve aderarea Turciei la Uniunea Europeană, atunci când aceasta va îndeplini condiţiile de aderare. Este promisiunea făcută de preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea avută ieri cu omologul său turc, Abdullah Gul. În schimb, Băsescu pare să fi obţinut de la Gul o nuanţare a poziţiei Turciei în favoarea preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy.

Ţara noastră s-a angajat, după această întâlnire, să găsească soluţii pentru facilitarea obţinerii vizelor de intrare în România a oamenilor de afaceri turci. Traian Băsescu a atras însă atenţia că trebuie respectate normele europene.

Pe de altă parte, şeful statului român a încercat să-şi ţină o promisiune făcută luna trecută preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy. Astfel, Băsescu a evocat, în convorbirile cu omologul său turc, stadiul în care se află construirea gazoductului Nabucco, iar Abdullah Gul a promis că va "analiza" participarea societăţii Gaz de France la acest proiect. Ankara s-a opus până în prezent intrării Gaz de France în proiectul gazoductului Nabucco, menit să transporte gaz din zona Mării Caspice către statele UE, prin Turcia şi Europa de Est.

În acest moment, Turcia este cel mai mare partener comercial extracomunitar al României. Cifrele oficiale arată că nivelul schimburilor comerciale dintre cele două ţări depăşeşte şapte miliarde de dolari.
Mai multe articole despre:
UE Băsescu Turcia Sarkozy aderare UE Nabucco