MENIU

România şi Bulgaria vor să cumpere împreună medicamente scumpe. Cum vor negocia

<p>Medicamentele contrafăcute alertează Europa: Fiecare cutie va avea un element de siguranţă</p>

România şi Bulgaria vor să cumpere împreună medicamente inovatoare, ca să obţină preţuri mai mici. Anunţul a fost făcut de ministrul bulgar al Sănătăţii şi confirmat de omologul lui român.

O astfel de asociere ar fi o premieră în Uniunea Europeană. Ideea nu este însă nouă: şi Olanda, Belgia şi Luxemburg au anunţat că vor să negocieze împreună preţurile medicamentelor cu companiile farmaceutice.

Detaliile privind modul în care vor fi cumpărate produsele farmaceutice urmează să fie stabilite în perioada următoare.

Ministrul bulgar al Sănătăţii nu a exclus posibilitatea ca şi alte ţări să se alăture demersului româno-bulgar. Deocamdată, producătorii de tratamente inovatoare nu au comentat informaţia. Însă reprezentanţii asociaţiei de medicamente generice salută iniţiativa.

"Este necesară în condiţiile în care noile terapii vin cu preţuri care nu pot fi susţinute de probabil niciun sistem de sănătate din lume, cu atât mai puţin de cel din România. Asta arată că ministrul şi conducerea ministerului sunt foarte conştienţi de limitele sistemului public din România şi încearcă să caute soluţii", a afirmat, pentru Realitatea TV, Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Cât despre românii de rând, ei spun că le este din ce ce mai greu să-şi cumpere medicamente din cauza preţurilor mari.

"Sunt foarte scumpe medicamentele. Eu sufăr şi cu inima, şi cardiopatie ischemică cu anghină pectorală. Mai puţin de 200 de lei nu dau. Am băiatul şi mă mai ajută, îmi cumpără de multe ori", a spus o femeie.

Datele arătau că un tratament antidepresiv costă în România de patru ori mai mult decât în Germania. O cutie de medicamente pentru tratarea tumorilor osoase se vinde în România cu 1.000 de lei, în timp ce în Slovacia costă 414 lei. Şi tratamentele pentru cancerul de colon sunt mai scumpe la noi. Diferenţe semnificative de preţ se găsesc şi în cazul medicamentelor pentru tratarea cancerului de sân.