MENIU

România și alte 11 state solicită Bruxelles blocarea companiilor ce fac jocul Rusiei - Ce conține al 10-lea pachet de sancțiuni

Uniunea Europeană ar putea bloca accesul pe piață pentru companiile care nu respectă sancțiunile impuse Rusiei! 12 țări au venit cu această propunere, printre care și România, relatează Realitatea PLUS. Măsura ar putea face parte din cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care se pregătește după ce Putin a anunțat noi ofensive.

Douăsprezece țări, printre care și România, solicită Uniunii Europene să recurgă la instrumente comerciale pentru a împiedica ocolirea sancțiunilor impuse contra Rusiei după ce a invadat Ucraina. Apelul vine la o săptămâna de la aprobarea celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni de către Bruxelles. Comisia Europeană a făcut deja un apel la statele membre să adopte rapid acest nou pachet de sancțiuni, al zecelea, până la 24 februarie, la exact un an de când Putin și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina.

În documentul pregătit în prezent de Bruxelles se vorbește despre o mai bună cooperare între organele vamale, judiciare și fiscale și între serviciile de informații din Uniunea Europeană, astfel încât să se împiedice extinderea companiilor ce activează în continuare în RUsia, relatează Realitatea PLUS. Astfel că Moscova continuă să se finanțeze și își susține industriile importante și să continue războiul pornit în Ucraina, se mai subliniază în document. Propunerea vine din partea a 12 state din UE, printre care se află și România. Prin decizia așteptată de la Bruxelles ar putea fi vizată și o mare bancă din Austria, care activează în continuare prin filiala sa în RUsia, unde inregistreaza și cel ce mai mare profit și este anchetată de SUA tocmai pentru activitățile desfășurate cu anumii clienți ruși, mai amintește Realitatea PLUS.

Este vorba despre grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, ce operează în Rusia încă de la prăbușirea fostei Uniuni Sovietice în decembrie 1991 și este în prezent a zecea mare bancă din Rusia. Banca a recunoscut că a primit o solicitare de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia, pentru "a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina". Banca a înregistrat în 2022 un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia, potrivit agerpres.ro.

APELUL CELOR 12 STATE DIN UE PENTRU BLOCAREA COMPANIILOR CE NU RESPECTĂ SANCȚIUNILE IMPUSE RUSIEI

Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, România şi Spania au redactat un document pentru dialogul cu reprezentanţii guvernelor din UE care dezbat al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Iniţiativa arată că firmelor şi ţărilor care evită aplicarea sancţiunilor li se pot aplica măsuri comerciale legate inclusiv de accesul pe piaţa unică europeană, relatează agerpres.ro, citând Reuters.

Cele 12 țări cer o acțiune urgentă și unitară din partea Bruxelles și avertizează că „tacticile de ocolire și eforturile de achiziție ale rușilor se înmulțesc și devin mai creative”, Moscova încercând astfel să mențină ”aprovizionarea industriei sale militare şi a domeniilor strategice care finanţează războiul cu componentele necesare, în ciuda sancţiunilor noastre”.

Pentru a pune capăt ocolirii măsurilor punitive, propunerea celor 12 state se referă la extinderea cooperării între organele vamale, fiscale şi judiciare, serviciile de informaţii, institutele de cercetare şi de statistică la nivel european şi în cele 27 de ţări membre.

”Utilizarea instrumentarului comercial al UE şi eventual a altor instrumente de acţiune externă poate fi avută în vedere în cazuri de ocolire la scară mare pe teritoriul unui anumit stat care refuză să acţioneze în aceste chestiuni”, consideră cele 12 ţări, adăugând că ”ar trebui să transmitem un semnal puternic persoanelor şi entităţilor din terţe state”, şi anume că ”furnizarea de sprijin material pentru baza industrială militară şi de apărare a Rusiei va avea consecinţe grave privind accesul lor pe piaţa UE”.

UE ar trebui să fie capabilă de o extindere a perspectivei privind produsele şi componentele care pot fi legate de ocolirea sancţiunilor, pe baza celor găsite pe câmpul de luptă, în Ucraina. "Trebuie acordată o atenţie specială componentelor occidentale vitale pentru industria militară rusă", care "nu sunt uşor de înlocuit: înlocuirea unui element în producţia de armament necesită câteva luni, din cauza procedurilor de certificare şi proiectare. O mică perturbare a acestor lanţuri de producţie are prin urmare un impact semnificativ asupra capacităţii ruşilor de a produce arme şi echipamente militare". 

Uniunea ar trebui să avertizeze oficiale persoanele şi entităţile din interior şi din afară că s-ar putea afla în situaţia de a încălca sancţiunile; să creeze liste de companii de urmărit din cauza interesului special; să încurajeze firmele să introducă în contracte obligaţii privind utilizatorii finali ai produselor lor, se mai arată în document.

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu o săptămână cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Este vorba despre interdicții de export de peste 11 miliarde de euro pentru a lipsi economia rusă de tehnologie critică și bunuri industriale. Bruxelles vizează mai multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin intermediul unor țări terțe: bunuri vitale, cum ar fi produse electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție, bunuri pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata rusă, cum ar fi antene sau macarale.

Bruxelles vizează restrângerea exportului de bunuri cu dublă utilizare și bunuri de tehnologie avansată.

„Propunem controale pentru 47 de noi componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești, inclusiv drone, rachete, elicoptere. Și asupra unor materiale specifice de pământuri rare și camere termice. Prin aceasta, am interzis toate produsele tehnologice care se găsesc pe câmpul de luptă. Și ne vom asigura că nu vor găsi alte căi de a ajunge acolo. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, adăugăm entități din țări terțe la sancțiunile privind utilizarea dublă a Rusiei. Gărzile Revoluționare ale Iranului au furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Prin urmare, adăugăm acum șapte entități iraniene la regimul nostru de dublă utilizare. Acestea se află acum sub o interdicție totală de a vinde produse sensibile către Rusia. Și suntem pregătiți să enumerăm și alte entități iraniene și din alte țări terțe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei. Acest lucru ar trebui să acționeze ca un factor puternic de descurajare pentru alte companii și comercianți internaționali”, declara Ursula von der Leyen.

În plus, Bruzelles a precizat că acest pachet de sancțiuni are măsuri pentru a preveni eludarea, mai ales în cazul oligarhilor ruși. 

„Vom urmări oligarhii care încearcă să își ascundă sau să își vândă activele pentru a scăpa de sancțiuni. Și, împreună cu statele membre, vom crea o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale băncii centrale rusești deținute în UE. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice rusești pentru a finanța reconstrucția în Ucraina”, a mai transmis șefa Comisiei Europene.