MENIU

România, raiul mașinilor second hand. Ce mărci nemțești se vând ca pâinea caldă

Mașini second hand

Piaţa maşinilor second-hand din import a înregistrat în primele trei luni din acest an un avans de 98% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, şi s-a apropiat de 130.000 de unităţi, cel mai înalt nivel din ultimii opt ani, pe fondul eliminării timbrului de mediu la 1 februarie.

Piața auto a avut în perioada ianuarie-martie 2017 cel mai dinamic trimestru din ultimii 8 ani, potrivit ultimei analize efectuate de Autovit.ro, platforma profesională de anunțuri auto din România, parte a OLX Group.

În primul trimestru s-au înregistrat recorduri la toate categoriile – atât la mașini noi, fiind înmatriculate peste 22.000 de vehicule, cât și la cele rulate – peste 128.000, comparativ vu perioada similară din 2016. Reînmatriculările s-au situat și ele la aproape 130.000 de unități, doborând toate recordurile din ultimii ani și semnalând, în același timp, o revenire la o situație de normalitate privind ponderea acestora în piața tranzacțiilor auto.

"Pentru noi nu este complet surprinzătoare evoluția pieței, dacă luăm în considerare faptul că la început de an întotdeauna cererea pentru mașini este mai mare, iar eliminarea timbrului de mediu a survenit tot în primele luni. Încă de acum 3 ani am previzionat că eliminarea timbrului de mediu va genera o creștere a pieței de mașini noi, pe lângă alte efecte benefice ale deblocării ofertei interne. Dacă se mențin creșterile de până acum pe tot parcursul anului, piața mașinilor noi poate depăși 110.000 unități, iar cea a vehiculelor rulate, din import si a celor reinmatriculate, va atinge 600.000 de unități", explică Cristian Cojocaru, Sales Manager la Autovit.ro.

Eliminarea timbrului de mediu la 1 februarie a făcut ca primul trimestru din 2017 să fie unul deosebit. Numărul înmatriculărilor a explodat, mai ales la mașinile rulate, din import, și la cele reînmatriculate, în timp ce segmentul vehiculelor noi a cunoscut cea mai mare creștere din ultimii ani. Această situație s-a datorat în special înmatriculării mașinilor aflate la vânzare în parcurile comercianților auto, precum și a "oficializării" tranzacțiilor de mașini din ultimii ani. În martie, deși cifrele au rămas ridicate, piața auto respectă tendința de creștere prognozată de Autovit.ro.

Volkswagen a rămas cea mai populară marcă printre cei care au ales modele second-hand, peste 34.000 de exemplare fiind înscrise în circulație în primul trimestru.

"Dacă privim statistic doar, e posibil să asistăm la un record de importuri la mașinile rulate. Realist vorbind însă, mecanismele cererii și ofertei vor regla singure piața. Se vede de altfel că, în luna martie, piața auto reflectată prin valorile înmatriculărilor a revenit la normal. În plus, este de așteptat ca autoritățile să vină cu o nouă formă de taxare auto în cursul acestui an", declară Cristian Cojocaru.

Cel mai consistent palier de preț rămâne între 5.000 și 10.000 de euro: 28% dintre mașinile scoase la vânzare pe Autovit.ro se încadrează în acest segment. La acest palier de preț, cele mai multe anunțuri sunt pentru Volkswagen (22%) și BMW (10%). În categoria autoturismelor de peste 20.000 euro, 31% dintre anunțuri aparțin mărcii BMW, iar 29% Mercedes-Benz.

Supremația mărcilor germane se vede clar și în topul brand-urilor care se regăsesc în anunțuri. Primele cinci locuri sunt ocupate de mărci germane. De asemenea, din numărul total al anunțurilor, 60% fac referire la mărci germane. Per total, sunt prezente peste 50 de mărci de autoturisme.

Schimbări importante s-au produs la capitolul vârstei medii a mașinilor listate pe Autovit.ro. Față de acum un an, ponderea mașinilor produse după 2011 a urcat de la 31%, la 42%, în timp ce mașinile mai vechi de 14 ani reprezintă 12%, cu cinci procente mai puțin decât acum un an.

Mai multe articole despre:
maşini second hand