MENIU

România poate pierde 6 miliarde de euro din PNRR - Noua lege a pensiilor, una din reformele pentru banii de la Bruxelles

România poate pierde 6 miliarde de euro din PNRR - Noua lege a pensiilor, una din reformele pentru Bruxelles

România riscă să piardă anul acesta peste 6 miliarde de euro din bani europeni! Au mai rămas doar patru luni până se schimbă guvernul, iar anul acesta trebuie îndeplinite zeci de condiții din PNRR. Printre cele mai importante schimbări se numără o nouă lege a pensiilor și recalcularea acestora, dar și o nouă lege a salarizării.

Anul acesta guvernanții trebuie sa îndeolplinească multe puncte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În caz contrar, România riscă să piardă 6 miliarde de euro din banii europeni.

România urmează să facă în acest an două cereri de plată în cadrul PNRR, una în martie, de 3 miliarde euro și a doua în octombrie, de 3,1 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor -  Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Anul trecut, țara noastră a primit 6,3 miliarde de euro prin PNRR. Ultima sumă de bani europeni - de 2,6 miliarde de euro au venit anul trecut după ce Comisia Europeană a efectuat în octombrie 2022 plata pentru cele 2,6 miliarde de euro aferente primei cereri depuse de ţara noastră. Anterior au fost și cele două tranşe de prefinanţare, cumulate, în valoare de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022. 

Printre proiectele din PNRR ce  trebuie îndeplinite în acest an pentru a primii banii de la Bruxelles se află atât cele ce vizează  veniturile românilor dar și noi taxe, pe lângă alte proiecte pentru creșterea performanței unor companii de stat.

Guvernanții trebuie ca în acest an să elaboreze și să aplice o nouă lege a pensiilor, precum și recalcularea de pensii aflate deja în plată. Tot la capitolul venituri, trebuie votată în acest an și o nouă lege a salarizării unitare.

De asemenea, în acest an vor fi noi taxe ce vizează în special șoferii, prin creșterea taxelor pe proprietate pentru mașinile cele mai poluante. Acest lucru este necesar pentru îndeplinirea jalonului din PNRR ce include reducerea emisiei de dioxid de carbon și protecția mediului.

Vizate în capitolul de creștere a performanței companiilor naționale sunt și compania națională de căi ferate - CFR, Compania de Drumuri - CNAIR, Metrorex. 

Un alt punct din PNRR de îndeplinit în al doilea trimestru din 2023 este listarea Hidroelectrica, mai exact finalizarea listării unui pachet de până 15% din acțiunile companiei.

În caz contrar, România riscă să piardă peste 6 mild de euro, fiind și un an dificil cu rotativa guvernamentală în luna mai, când social-democrații vor prelua guvernarea.

CELE MAI IMPORTANTE REFORME DIN PNRR, FINALIZATE ÎN 2023

- o nouă lege a pensiilor
- recalcularea pensiilor
- o nouă lege a salarizării
- taxe mai mari pentru cele mai poluante mașini
- creșterea performanței CFR, CNAIR, Metrorex
- listarea Hidroelectrica

Sursa: Realitatea PLUS 

 

Mai multe articole despre:
pnrr 2023 guvernare 2023 reforme pnrr