MENIU

România, pe harta posibilelor atentate ale Statului Islamic. Care sunt riscurile

O hartă elaborată de Institutul pentru Studierea Războiului, un influent think-tank din Washington DC, arată ţările în care ISIS plănuieşte atacuri de tip "lup singuratic".

Autorităţile americane au sporit măsurile de securitate la nivel naţional şi avertizează americanii din întreaga lume să fie vigilenţi, în contextul în care se apropie 4 iulie, ziua naţională a SUA, scrie adevărul.ro.  

Însă nu doar americanii au motive să se teamă, mai ales după cele trei atentate teroriste comise vineri în Paris, Tunisia şi Kuweit, legate într-un fel sau altul de gruparea Statul Islamic. O analiză a think-tankului american Institutul pentru Studierea Războiului arată că "harta ameninţărilor" ISIS se extinde dincolo de Orientul Mijlociu şi în niciun caz nu se limitează la americani. Strategia Statului Islamic este una coordonată, continuă aceştia. Printr-o serie măsuri ce presupune reactivarea unor celule latente şi folosirea "lupilor singuratici", ISIS reuşeşte să-şi ducă mesajul cât mai departe, câştigând notorietate şi chiar teritorii – în cazul Orientului Mijlociu, ştirbind totodată imaginea Vestului.

Experţii americani consideră că riscul este cât se poate de real şi pentru România în ceea ce priveşte atacurile teroriste, însă nu furnizează motivele care fac din România o ţintă a jihadiştilor.

Mai multe articole despre:
stat islamic think-tank ameninţare stat islamic