MENIU

România, nedreptăţită la Schengen. Slovacia cere aderarea ţării noastre - VIDEO

României i se face o nedreptate prin întârzierea aderării la Schengen, crede ambasadorul Slovaciei în România. Oficialul susţine că reprezentanții țării sale nu înţeleg cum de imigranţii din Vest se bucură de liberă mişcare, iar românii nu. Între timp, postul Deutsche Welle caracterizează România drept copilul problemă al Europei când vine vorba despre acelaşi acces în Schengen.

România a îndeplinit demult criteriile de aderare la Schengen, dar votul în acest sens se lasă aşteptat. Un lucru care nemulţumeşte aliaţii ţării nostre precum Slovacia.

E.S. Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România, a explicat, pentru Realitatea TV: "România trebuia să facă parte din Schengen. Dar, dacă au fost adăugate alte condiţii, asta nu ne place. Asta e ca o ţintă în mişcare! (...) Nu suntem convinşi că cei care se opun intrării României în Schengen au dreptate".

Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei la Bucureşti, atrage atenţia că imigranţii veniţi din Africa sau Orientul Mijlociu au ajuns să se bucure de mai multe drepturi decât românii sau bulgarii.

"O ţară democratică, membră de 10 ani a UE, nu face parte din Schengen. Iar alţi oameni, de pe alte continente, care nu sunt membri UE, se bucură de mişcare liberă. Nu înţeleg asta!", mai spune acesta.

Mai multe state membre UE, în special Franţa şi Germania, şi-au exprimat rezerve față de intrarea României în Schengen. Postul de televiziune Deutsche Welle aminteşte că ministrul bavarez de Interne, unul dintre cei mai sceptici dintre critici, aprecia recent că ameninţarea reprezentată de corupţia extinsă şi de crima organizată din România şi Bulgaria este pur şi simplu prea mare.

Deutsche Welle atrage atenţia şi asupra declaraţiilor recente ale preşedintelui Comisiei Europene. Mesajul acestuia a fost clar, potrivit televiziunii germane: Guvernul social-democrat de la Bucureşti încearcă în prezent să slăbească independenţa justiţiei şi să îngrădească eforturile anticorupţie. El a avertizat că, dacă România nu îşi revizuieşte reformele, negocierile privind aderarea la spațiul Schengen vor avea de suferit.