MENIU

România, locul I la Concursul Mondial de Microrobotică la Seattle

România, locul I la Concursul Mondial de Microrobotică la Seattle

O echipă de tineri cercetători și studenți români a Universității Valahia din Târgoviște au obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferințe internaționale de Robotică și Automatică, ICRA2015, desfășurată în acest an la Seattle.

Competiția a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică și a reunit universități și centre de cercetare din întreaga lume.

Concursul a avut loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, UȘA și a fost organizat în cadrul ICRA 2015 (Internațional Conference Robotics and Automation), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit 2700 de participanți.

Manifestarea s-a desfășurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) și a Societății de micro și nanorobotică (RAS-MNRA).

Obiectivele acestui concurs de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluții inovative la scară mică, dedicate viitoarelor aplicații biomedicale și nanotehnologiilor. Aplicațiile vizează domeniul biomedical cum ar fi manipularea și sortarea de celule, chirurgia minim invazivă, sau asamblarea de structuri la scară nanometrică și micrometrică.

Echipa Universității Valahia din Târgoviște a fost formată din conferențiarul Alexandru Ioan Ivan, lectorul Florin Dragomir, doctorandul Valentin Gurgu și studentul în anul IV Nicolae Rădulescu.

Participarea echipei de la Universitatea Valahia din Târgoviște a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, adică mai puțin de un sfert de milimetru.