MENIU

România, în topul mortalității în UE: unde au fost cele mai multe accidente rutiere în anul pandemiei și care a fost principala cauză

Foto: realitatea.net

România a ocupat și în 2020, anul pandemiei, primul loc în UE în ceea ce privește rata de mortalitate în accidentele rutiere. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, cele mai multe accidente s-au înregistrat în Capitală, Iași și Prahova, intervalul orar cel mai periculos fiind 17:00-19:00. Peste 62% din totalul persoanelor accidentate aveau peste 30 ani.

Anul trecul, la nivel național s-au înregistrat ​22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora 29.571 de persoane au fost rănite, iar 5,6% dintre acestea au decedat. 
18.460 din totalul persoanelor accidentate, respectiv 62,4%, aveau peste 30 ani.
Faţă de anul 2019, numărul accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale a scăzut cu 26,7%, cel al persoanelor rănite cu 29,6%, iar cel al persoanelor accidentate mortal cu 11,7%. Scăderea a avut loc în contextul în care au existat perioade de carantină și restricții severe de circulație. 

​Doar 7% din accidentele care au avut loc anul trecut în România s-au produs pe întuneric, cele mai multe având loc la lumina zilei (peste 70%), iar restul pe înserat.

Cele mai multe accidente au avut loc vinerea, iar intervalul orar ”negru” a fost 17:00 -19:00. Într-un sfert dintre accidente (25%) a fost implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod ș.a.). Aproape un sfert au fost accidente între o mașină și un pieton, iar 15% accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în  august (11,5% din total), septembrie (11%) şi iulie (10,8%).

Cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în București și în județele Iași și Prahova.

Ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.

Aproximativ 40% din totalul șoferilor implicați în accidente consumaseră alcool.

În 2020, anul pandemiei, numărul accidentelor rutiere mortale din UE a scăzut cu 4.000, rata de mortalitate ajungând la cel mai redus nivel. Media în Uniunea Europeană a fost de 42 de decese la un milion de locuitori. Cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității, potrivit INS.