MENIU

România, în pericol de infringement! 80 de directive UE trebuie URGENT transpuse în legislația națională - AMENZI de peste 1,6 milioane de euro

România, în pericol de infringement: 80 de directive UE trebuie URGENT transpuse în legislația națională - SANCȚIUNI

Ministerul Afacerilor Externe avertizează că România se află în fața a peste 10 noi proceduri de infringement în următoarele două luni pentru că nu a adaptat legislația națională în conformitate cu cea comunitară, din Uniunea Europeană. În total, și pentru anul viitor, este vorba de transpunerea a 80 de directive ale UE prin 100 de acte normative ce trebuie adoptate de România.

România se află în fața unui „risc foarte ridicat de declanșare de noi proceduri de infringement" pentru netranspunerea unor directive UE, se arată într-un Memorandum MAE, relatează HotNews.ro. Documentul urmează să fie discutat în ședința de Guvern de marți după-amiază, ce are loc după dezbaterea moțiunii de cenzură din Parlament.

Pe agenda ședinței Guvernului Cîțu se află un Memorandum cu tema: Aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor UE-2022, inițiat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu care atenționează asupra pericolului foarte mare pentru declanșarea în următoarea perioadă a unor noi proceduri de infringement.

Accesează MEMORANDUMUL - AICI. Vezi ce SANCȚIUNI va primi România dacă nu le transpune rapid în legislația națională

AMENZI de la Comisia Europeană. În prezent, în ceea ce privește România, cuantumul sancțiunilor pe care Comisia Europeană le poate propune CJUE este următorul:
- suma forfetară de minimum 1.643.000 EUR,
- penalități între 1.985 și 119.125 EUR pe zi de întârziere după pronunțarea hotărârii instanței UE, se menționează în Memorandumul înaintat de MAE pentru aprobarea Guvernului.
CJUE este cea care decide cu privire la cuantumul sancțiunilor. Instanța UE poate impune statului membru vizat sancțiuni, în limita valorii indicate de Comisie, potrivit documentului.

„Documentul pe care îl supunem aprobării prin prezentul memorandum oferă o imagine de ansamblu asupra efortului de legiferare necesar exclusiv pentru transpunerea directivelor publicate (restante sau în termen de transpunere). Astfel, trebuie transpuse 80 de directive prin aproximativ 100 de acte normative interne”, se atrage atenția în memorandum.

Pe de altă parte, 53 din cele 80 de Directive UE restante ar trebui transpuse rapid în legislație.

Pe lângă transpunerea directivelor cu termen în anul 2022, o atenție deosebită trebuie acordată transpunerii urgente a directivelor restante (...) În contextul în care termenele de transpunere: fie s-au împlinit și, în majoritatea cazurilor, Comisia a inițiat proceduri de infringement împotriva statului român, fie se împlinesc în 2021, transpunerea celor 53 de directive constituie o prioritate absolută”, atrage atenția Ministerul de Externe.

"În lunile iunie-august a.c., expiră termenele de transpunere pentru 15 directive care ar trebui transpuse prin 12 proiecte de lege și prin 4 proiecte de ordonanțe de urgență. Respectivele proiecte nu au fost încă înaintate Guvernului spre aprobare/adoptare

Respectivele proiecte nu au fost încă înaintate Guvernului spre aprobare/adoptare.

În acest context, există un risc foarte ridicat de declanșare de noi proceduri de infringement pentru netranspunerea în termen a celor 15 directive", se mai arată în Memorandum.

MEMORANDUMUL cu tema: Aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor UE-2022
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/06/MEMO-11.pdf