MENIU

România este codașă la nominalizarea comisarului european

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atenționează România că este momentul să trimită nominalizarea pentru comisarul european. Aceasta a declarat joi că se află în contact cu „diferiţi actori români”, apreciind că „este timpul ca ei să prezinte un candidat” la un post în viitorul executiv european.

„Singurul candidat care lipseşte este cel din România, aşadar sper că în zilele următoare vor putea prezenta un candidat”, le-a declarat Ursula von der Leyen reporterilor, după discuţiile purtate la Helsinki cu prim-ministrul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează dpa, preluată de Agerpres.

Ursula von der Leyen a mai cerut grăbirea procedurii și în întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis de la Bruxelles, din 17 octombrie. Șeful statului anunța la o săptămâna de la demiterea guvernului Dăncilă că se va implica  în desemnarea comisarului european din partea României. El a mai spus că von der Leyen „nu a creionat profilul persoanei care ar trebui desemnată de România, dar a precizat că aceasta trebuie să fie o femeie”.

Ursula von der Leyen a mai spus, la Helsinki, joi, că, deşi Parlamentul European a respins trei candidaţi, printre care două femei, viitoarea Comisie va dispune de „cea mai mare proporţie de femei avută vreodată” de un executiv al UE.

Instalarea noii Comisii Europene a fost amânată cu o lună, până la 1 decembrie, din cauza respingerii candidaților propuși de România, Franța și Ungaria. Ultimele două state au trimis deja noile nominalizări la Bruxelles.

Referitor la noul candidat propus de Franţa, Thierry Breton, pentru influentul portofoliu al pieţei interne, preşedinta aleasă a Comisiei a declarat că îl va invita pe acesta 'cât mai curând posibil (...) pentru un interviu oficial pentru a aprofunda care îmi sunt aşteptările'.

România încă nu a transmis o nouă nominalizare pentru portofoliul Transporturilor, în condițiile în care guvernul PSD a fost demis și se așteaptă instalarea noului guvern liberal. 

Prima și a doua propunere a guvernului Dăncilă, Rovana Plumb și Dan Nica, au fost respinse.