MENIU

România, cea mai proastă securitate cibernetică din UE

Surprinzător sau nu, România stă cel mai prost la capitolul securitate cibernetică din toate țările care fac parte din Uniunea Europeană. E și acesta un record, deși poate că nu unul dezirabil.

Pentru realizarea clasamentului au fost luate în considerare mai multe elemente, cum ar fi ratele de contaminare cu viruși, fraudele online, dar și legislația existentă pentru a lupta împotriva infractorilor cibernetici.

Cea mai sigură țară din acest punct de vedere este Germania, obținând note mari în patru din cele opt categorii. Dar nu e nimeni perfect, așa că și germanii sunt predispuși să fie infectați cu un virus, iar 46% din populație a descoperit un software malițios pe un dispozitiv personal.

După Germania, în clasamentul celor mei sigure țări, vin Irlanda, Danemarca, Croația, Suedia, Spania și Finlanda. La pol opus se află Cipru, Lituania, Italia, Slovenia și Bulgaria. Dar cel mai prost stă România.

Țara noastră a înregistrat note slabe la multe capitole, inclusiv la website-uri infectate (24,6% dintre români riscă să ia un virus în urma vizitării unor site-uri malițioase, cel mai ridicat procent din UE).

România stă prost și la capitolul legislație, țara noastră având doar două legi care privesc lupta împotriva infractorilor cibernetici. În Franța și Germania există șapte astfel de legi, iar în Ungaria șase.

În schimb, stăm bine la pierderea controlului asupra contului de social media în urma unui atac al hackerilor. 23% dintre francezi s-au confruntat cu asta, 19% dintre belgieni, 19% dintre austrieci și 18% dintre români.

În ceea ce privește vulnerabilitatea țărilor la atacuri cibernetice, Luxemburg este cea mai vulnerabilă, apoi Cipru, Slovenia, Estonia și Slovacia.

Sursa

Mai multe articole despre:
România internet securitate cibernetica