MENIU

România, declin puternic al consumului. O singură ţară din UE stă şi mai prost

<p>V&acirc;ntul suflă tot mai puternic &icirc;n buzunarele rom&acirc;nilor</p>

Volumul comerţului cu amănuntul în Slovenia şi România a scăzut cu 1,8% şi, respectiv, 1,3% în martie, comparativ cu perioada similară din 2014, cel mai semnificativ declin înregistrat în UE, arată datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În schimb, comerţul cu amănuntul a înregistrat în martie o creştere de 1,6% în zona euro şi de 2,5% în Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Expansiunea lunară a fost stimulată de majorarea vânzărilor din sectorul non-alimentar (3%) şi de alimente, băuturi şi ţigări (0,1%), în timp ce vânzările de combustibil auto au scăzut cu 0,7%.

Cele mai mari creşteri au fost raportate în Malta (8,9%), Polonia (8,7%), Letonia (6,5%) şi Irlanda (6,4%), singurele scăderi s-au înregistrat în Slovenia (minus 1,8%), România (minus 1,3%), Belgia (minus 0,9%) şi Finlanda (minus 0,3%).

În martie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere de 0,8% în zona euro şi de 0,6% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri au fost raportate în Polonia (1,5%), Slovacia (1,1%) şi Danemarca (0,9%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Portugalia (minus 3,5%), Slovenia (minus 2,8%) şi Germania (minus 2,3%).

În România, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,7% în martie, faţă de un declin de 1,6% în februarie.

Mai multe articole despre:
comerţ Comerţul cu amănuntul