MENIU

România cumpără submarine militare de la francezi pentru 2 miliarde de euro - Cât de puternice sunt

România cumpără două submarine Scorpene de la francezii de la Naval Group cu două miliarde de euro. Informația apare și într-un raport din Parlamentul European. Comisiile de apărare au dat deja undă verde solicitării Ministerului Apărării.

România va cumpăra două submarine franceze Scorpene pentru aproximativ două miliarde de euro, potrivit unei decizii a birourilor reunite ale Parlamentului European. În România, comisiile de Apărare din Camera Deputaților și Senat au dat undă verde, pentru începerea negocierilor în cazul celor trei programe de înzestrare a Armatei, printre care și achiziția celro 2 submarine. Solicitarea Ministerului Apărării a fost aprobată deja de pe 15 mai de comisii. Ministerul este obligat să solicite aprobarea Parlamentului dacă e vorba de achiziții ce depășesc 100 de milioane de euro.

Cele trei programe ale ministerului sunt "Vânătorul de mine", în valoare de 150 de milioane de euro, "Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice", de două miliarde de euro, și "Modernizare nave lansatoare de rachete", de 350 milioane de euro.

Programul de înzestrare se va derula pe o perioadă estimată de 8 ani în scopul obținerii pentru Forțele Navale Române a unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ – strategic concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice pentru distrugerea/ neutralizarea/ descurajarea forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii, potrivit MApN.

Potrivit Deciziei din Parlamentul European, al birourilor reunite, este vorba despre aprobarea programului de înzestrare “Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”. În care este menționat un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare de către o autoritate contractantă din Ministerul Apărării Naționale operatorului economic Naval Group, potrivit HotNews.ro.

Valoarea estimată pentru achiziția celor două submarine este de aproximativ 2 miliarde de euro (fără TVA).

Este vorba de două nave tip submarin, din clasa Scorpene, torpile și contramăsuri, suport logistic initial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistenta de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate niveluri necesare, implicit folosirea in lupta, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice.

Naval Group este aceeași companie care a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale Române, contract atribuit încă din 2019. Contractul pentru cele 4 corvete nu a fost încă semnat de Naval Group, la patru ani de când a fost anunțată această achiziție de fostul ministru al Apărării - Gabriel Leș, potrivit bursa.ro.

Programul de înzestrare constă în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață și anti-submarin prin înzestrarea Forțelor Navale Române cu nave de tip submarin în scopul obținerii unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ-strategic concomitent cu executarea acțiunilor de luptă împotriva navelor de suprafață și submarinelor inamice pentru distrugerea/neutralizarea/descurajarea forțelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forțe, în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii, potrivit MApN.

Submarinele Scorpene sunt în dotarea marinelor militare din India, Malaysia, Chile și Brazilia.

CE SUNT SUBMARINELE SCORPENE, PE CARE LE VA AVEA ROMÂNIA

 Submarinul Scorpène stabilește noi standarde atât în largul mării, cât și în ape de mică adâncime. Misiunile sale includ lupta împotriva navelor de suprafață și a submarinelor, culegerea de informații, operațiuni speciale.

“Utilizând sistemul de luptă Subtics, submarinul convențional Naval Group este incredibil de invizibil și autonom datorită sistemului de propulsie independent de aer (AIP) de a treia generație, care îi oferă 18 zile de autonomie pe mare”, arată Naval Group.

Submarinele Scorpene sunt diesel-electrice și beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion - AIP) ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile încontinuu.

Cele mai mari submarine din clasa Scorpene au o lungime de 75 de metri și un deplasament de 2.000 de tone și un echipaj de 31 de marinari. Submarinele au o rază operațională de 12.000 km la suprafață și peste 1.000 de km în submersie, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal și alte 21 de zile în submersie, în modul AIP.

Submarinele Scorpene au 6 tuburi de torpile de calibru 533mm și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA.

Scorpene sunt produse de aceeași companie - Naval Group - care a câștigat din 2019 contractul pentru construcția în România a celor 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române.