MENIU

"România coruptă, la cârma Europei". Noi critici în presa din Belgia

La nici o lună după ce PSD a pus mâna pe putere în România, alianța de guvernare a luat măsuri de dezincriminare a corupției, declanșând cele mai ample proteste din România post-comunistă, scrie EU Observer. Acum aceeași alianță de guvernare trebuie să se ocupe de problematica UE.

Presa belgiană scrie ca îngrijorările Comisiei Europene faţă de preşedinţia semestrială a UE preluată de România sunt justificate.

Printre argumentele invocate sunt obsesia pentru modificările din justiţie, proasta gestiune a fondurilor europene şi discursul agresiv antieuropean dovedit de foarte mulţi oficiali români.

Sunt amintite criticile lui Frans Timmermans, vicepreședintele comisiei, care a spus că România s-a blocat nu numai în ceea ce privește reformele, ci și "a făcut pași înapoi" în teme unde făcuse progrese în ultimii 10 ani. El a apărat, de asemenea, importanța libertăților presei în țară, ca urmare a amenințărilor cu amenzi de milioane de euro pentru jurnaliștii de investigație.

Agenda europeană este una mondială, spune un politolog belgian, şi nu are nimic de-a face cu salvarea corupţilor de închisoare, potrivit digi24.

"Guvernul român este concentrat complet pe afacerile de corupţie din sânul guvernării şi încearcă să evite închisoarea, pentru o parte dintre membrii săi. Este singurul lucru de care este interesat în prezent. Aşadar, pot exista îndoieli că afacerile europene vor avea prioritate, în timp ce unele măsuri de pe agenda Guvernului român riscă să fie sancţionate de Comisia Europeană", spune ]n presa belgian[ Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice.

Profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea liberă din Bruxelles îi dă dreptate preşedintelui Comisiei Europene, după ce Jean Claude Juncker a declarat că executivul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce presupune să deţii preşedinţia europeană.

Jean-Michel De Waele: "Obiectivul acestui Guvern este de a impiedica trimiterea la închisoare a unui anumit număr de politicieni sau miniştri, fie că aşteaptă o condamnare, fie că au fost condamnaţi, şi ca atare, să revizuiască sistemul judiciar din România, în afara standardelor UE. Este doar una dintre probleme, printre altele, ca gestionarea fondurilor europene, dar şi faptul că România nu este centrul lumii".