MENIU

România condamnă ferm brutalitatea guvernului din Belarus față de cetățenii săi. Mesajul ministrului Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu a criticat vineri, într-o postare pe Twitter, ”brutalitatea continuă” și de netolerat a regimului din Belarus împotriva cetățenilor săi. Mesajul a fost postat după decesul controversat al tânărului artist Raman Bandarenka. Ministrul de Externe al României a transmis condoleanțe familiei acestuia. 

”Brutalitatea continuă și în creștere a regimului din Belarus împotriva cetățenilor săi, după cum a dezvăluit uciderea lui Raman #Bandarenka, nu poate fi acceptată. Astfel de acte nu pot fi tolerate. Sincerele noastre condoleanțe familiei”, a transmis Aurescu. 

The continuous and increasing brutality by the regime in #Belarus against its citizens, as revealed by the killing of Raman #Bandarenka cannot be accepted. Such acts cannot be tolerated. Our sincere condolences to the family.

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) November 13, 2020

Bandarenka, un tânăr artist de 31 de ani, rezident în Minsk, a decedat joi seară, în spital, după ce a fost bătut de forțele de ordine. Potrivit presei, în urma unor confruntări cu mai mulți mascați care veniseră în cartierul unde locuia acesta pentru a confisca steaguri și bannere de protest, artistul a fost ridicat cu duba de poliție. Câteva ore mai târziu, a fost transferat inconștient la spital, având leziuni la cap și un plămân perforat. Din cauza rănilor foarte grave, medicii nu l-au mai putut salva.

Din august, Belarus se confruntă cu proteste masive. În fiecare weekend, zeci de mii de oameni îi cer în stradă demisia Președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzându-l că a fraudat alegerile. Potrivit datelor oficiale, liderul de la Minsk ar fi câștigat cel de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi. 

Președintele nu ține însă cont de presiunea străzii și, pentru a-și apăra poziția, a multiplicat loviturile împotriva opoziţiei, arestând sau forţând să plece în exil majoritatea figurilor mişcării de contestare. În plus, intervențiile în forță ale poliției s-au identificat în ultima perioadă. Opoziția a primit sprijinul capitalelor occidentale, în timp ce Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, are susţinerea Rusiei.