MENIU

România cere activarea articolului 4 din NATO! Ce presupune asta - ANUNȚUL ministrului Aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunță că România cere consultarea aliaților din NATO în urma atacului declanșat de Rusia asupra Ucrainei. Nai exact, este vorba despre activarea articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune că unul dintre aliații Alianței Nord Atlantice se află în impas și are nevoie de ajutor în caz de mai rău.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară împreună cu alți Aliați activarea art. 4 din Tratatul de la Washington - care stabilește un mecanism de consultare între Aliați - cu privire la impactul situației actuale asupra securității Aliaților”, transmite Aurescu, într-un mesaj postat pe Twitter.
 
În fapt, articolul 4 din Tratatul NATO presupune că "părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți".
 
Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în noaptea de miercuri spre joi, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.